"Martorul Google", folosit de politia din SUA pentru a-i prinde pe infractori - cat de mare e riscul sa fie arestati oameni nevinovati?

Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 13:44
8150 citiri
"Martorul Google", folosit de politia din SUA pentru a-i prinde pe infractori - cat de mare e riscul sa fie arestati oameni nevinovati?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Autoritatile americane au inceput sa utilizeze baza de date Sensorvault a companiei Google, in care sunt stocate informatii privind locatia a sute de milioane de utilizatori, pentru a investiga infractiuni, relateaza publicatia The New York Times.

Desi noua tehnica de investigatie poate identifica suspectii care se aflau in locul in care a fost comisa o crima sau infractiune, exista riscul ca autoritatile sa aresteze oameni nevinovati, acest lucru confirmand impactul pe care colectarea de date il poate avea asupra utilizatorilor.

In data de 14 martie 2018, putin dupa miezul noptii, un biciclist a fost urmarit si ucis pe o strada din orasul american Arizona. O inregistrare a unui sistem de securitate a surprins momentul in care atacatorul l-a impuscat pe biciclist cand acesta intra in casa, dar nu existau alte detalii pentru politisti. Nu exista niciun martor, in afara de Google.

Autoritatile au arestat in luna decembrie un suspect, Jorge Molina, laudand o noua tehnica pentru "rezolvarea" cazului. Politistii i-au spus lui Molina ca au identificat prin intermediul unei baze de date faptul ca s-a aflat pe strada unde un barbat fusese impuscat mortal in luna martie. Datele au fost obtinute prin intermediul unui mandat de cautare, care a obligat Google sa ofere informatiile tuturor dispozitivelor identificate in apropierea locului crimei.

Detectivii au descoperit si mai multe dovezi circumstantiale, precum inregistrarea de pe camerele de supraveghere, care aratau ca atacatorul a utilizat o masina Honda Civic, acelasi model detinut de Jorge Molina. Dupa o saptamana petrecuta in inchisoare, cazul impotriva lui Molina s-a destramat. Luna trecuta, insa, autoritatile au arestat un alt barbat: fostul iubit al mamei lui Molina, care folosea uneori masina Honda Civic.

Cazul din Arizona demonstreaza pericolul reprezentat de aceasta noua tehnica de investigatie, utilizarea bazei de date Sensorvault, a carei popularitate a crescut semnificativ in ultimele sase luni, conform unor surse Google. Sensorvault poate ajuta la rezolvarea crimelor, dar poate sa duca si la investigarea unor persoane nevinovate.

Autoritatile au descris noua metoda ca fiind interesanta si utila, dar au avertizat ca este doar una dintre metodele folosite pentru identificarea suspectilor.

"Nu pune pe masa raspunsurile, nu ne spune ca cineva este vinovat. Nu vom condamna pe nimeni doar pentru ca Google ne-a spus unde se afla", a declarat procurorul Gary Ernsdorff, care a lucrat la mai multe cazuri in care a fost folosita baza de date Sensorvault.

Aceasta practica a fost utilizata prima data de agentii federali americani in anul 2016, dar nu a fost confirmata in mod public decat in anul 2018, in Carolina de Nord, conform angajatilor Google. Intre timp, metoda s-a raspandit in mai multe departamente de politie din Statele Unite, inclusiv in California, Florida, Minnesota si Washinngton. Anul acesta, compania Google a primit pana la 180 de cereri de accesare a acestei baze de date pe saptamana.

Baza de date Sensorvault este conectata la un serviciu Google numit Location History (Istoricul Locatiilor), lansat in anul 2009 si disponibil pe dispozitivele Apple si Android. Optinea Location History nu este activata automat. Google cere activarea acesteia in anumite cazuri, cum ar fi alerte de trafic in Google Harti sau incarcarea de imagini in Google Foto. Daca utilizatorul a oprit functia Location History, Google va colecta datele privind locatia in momentele in care este pornita functia de Localizare. De asemenea, Google poate colecta datele privind locatia si cand anumite aplicatii nu sunt active, daca utilizatorul nu a dezactivat manual aceasta optiune.

Compania Google a transmis ca foloseste aceste date pentru a eficientiza anunturile publicitare si pentru a vedea impactul pe care acestea il au, verificand, de exemplu, daca utilizatorii merg intr-un magazin promovat. Google mai foloseste informatiile agregate pentru a da estimari din trafic sau pentru a identifica orele de varf ale unor magazine. In schimb, compania garanteaza ca nu vinde sau imparte informatiile privind locatia utilizatorilor cu alte companii.

Noile mandate, numite "geofence", specifica o zona si o perioada de timp, pentru care Google aduna informatiile din Sensorvault privind dispozitivele care se incadreaza in indicii de spatiu si timp. Initial, informatiile sunt transmise cu numere de identificare anonime, pe care detectivii le investigheaza pentru a identifica tipare de miscare ce ar putea fi relevante pentru caz. In momentul in care acestia aleg dispozitivele care ar putea apartine autorilor infractiunii, Google ofera numele utilizatorilor si alte date de identificare.

Investigatorii intervievati de publicatia NYT au declarat ca nu au trimis mandate geofence altor companii in afara de Google. Compania Apple a transmis ca nu are abilitatea de a performa astfel de cautari.

Google "incearca sa protejeze in mod viguros intimitatea utilizatorilor, in acelasi timp sustinand activitatea importanta a fortelor de ordine", a declarat Richard Salgado, directorul departamentului pentru Securitatea Informatiilor din cadrul Google, mentionand ca informatiile de identificare au fost date doar in cazul in care legea a impus acest lucru.

In cazul din Arizona, Jorge Molina s-a declarat socat de faptul ca arestarea sa a fost bazata in mare parte pe date tehnologice. Desi stia ca este nevinovat, ii era teama ca exonerarea ar putea dura pana la cateva luni.

Autoritatile americane au folosit mandate de acest gen pentru a investiga jafuri, abuzuri sexuale, incendieri si crime. Anul trecut, agentii federali au facut apel la aceasta metoda pentru a investiga o serie de explozii din orasul Austin. Autorul infractiunii respective a depozitat pachete cu bombe in trei case, provocand moartea a doua persoane.

Conform mai multor angajati Google intervievati de NYT, baza de date Sensorvault nu a fost creata pentru nevoile fortelor de ordine, mentionand ca exista posibilitatea ca aceasta sa nu fie mereu exacta. De asemenea, informatiile cerute companiei Google nu pot fi obtinute intr-un timp scurt, din cauza cererii crescute.

In pofida acestor lucruri, detectivii vad un beneficiu major in aceasta metoda. Acestia au laudat acuratetea sistemului si faptul ca locatia este inregistrata chiar si in momentele in care o persoana vorbeste la telefon sau foloseste anumite aplicatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sensorvault Google politie SUA , #America