Russia Today: Obama, taxele pentru bogati si tratatul START

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 09:32
1574 citiri
Russia Today: Obama, taxele pentru bogati si tratatul START
foto: arhiva

Un scandal politic a cuprins Washingtonul dupa ce presedintele american, Barack Obama, a fost de acord marti sa reduca taxele pentru bogati, intr-o intelegere cu usile inchise, care ar putea sa salveze si tratatul nuclear START dintre Rusia si SUA.

Dupa cea mai adanca criza economica de dupa marea depresiune din anii '30, multi oameni s-au asteptat ca Partidul Democrat sa aiba coloana vertebrala cand vine vorba de impunerea unor taxe mai mari pentru bogati, sau mai bine zis pentru "super-bogati", (peste 1.000 de miliardari) scrie Russia Today.

In schimb, Casa Alba s-a predat opozitiei republicane si a fost de acord sa acorde reduceri de taxe tuturor, chiar si celor mai bogati cetateni americani. In alt context, o scutire la plata taxelor poate fi nesimnificativa pentru majoritatea americanilor. Dar acestea nu sunt vremuri normale. SUA continua sa-si sape o groapa tot mai adanca, prin incercarea de a plati un munte de datorii cu fonduri tot mai putine.

Prelungirea legislatiei privind scutirea de taxe, introdusa de administratia precedenta, va costa poporul american aproximativ 900 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani si vine intr-o perioada in care guvernul se zbate cu un deficit de 1.300 de miliarde de dolari si o datorie nationala de 13.800 de miliarde de dolari, care nu poate fi ignorata la nesfarsit.

Ideea ca aceste scutiri la plata taxelor pentru bogati vor crea locuri de munca si vor duce la crestere economica a fost deja "desfiintata" de catre economistul James K. Galbraith in cartea sa "Statul pradator", in care vine cu argumente convingatoare, spunand ca "credinta conservatorilor in scutirile de taxe se bazeaza pe... o iluzie".

Pentru multi democrati si economisti, cea mai buna cale pentru a iesi din acest cerc vicios al cheltuielilor este taxarea clasei de sus. Cu alte cuvinte, cele 20 de procente din populatie care detin peste 85% din resursele tarii. Este clar ca acesti oameni isi pot permite sa-si deschida portofelele si sa plateasca putin mai mult. Pana la urma, a fost clasa de mijloc care a salvat capitalismul, corect?, se intreaba jurnalistii rusi.

Dar "partidul fara idei" joaca rolul avarului Ebenezer Scrooge, "tinand poporul american ostatic", in timp ce presedintele Obama explica situatia neplacuta.

Acum analistii politici incep sa se intrebe daca democratii au fost de acord cu solicitarea republicanilor de a accepta prelungirea scutirii de taxe in schimbul ratificarii noului tratat START cu Rusia.

Va fi semnat tratatul nuclear?

In primul rand, in incercarea de a cunoaste felul in care republicanii gandesc, este important sa ne aducem aminte ca acestia nu vor fi niciodata multumiti cu ce le oferi. La urma urmei, este in interesul lor sa serveasca lobby-istilor nesatuli si nu poporului american. Nu ar trebui sa fie o mirare dat fiind ca, de exemplu, cel mai mare finantator al campaniei prezidentiale al lui Obama a fost Goldman Sachs, aminteste Russia Today.

De exemplu, Zbigniew Mazurak a scris in articolul sau "De ce ar trebui Senatul sa respinga tratatul" ca "noul tratat START, in prezent in dezbatere de catre Congres, este gresit. In loc sa accepte 'reducerile de taxe pentru START', senatorii republicani ar trebui sa respinga tratatul din mai multe motive".

Se stie deja ca pentru republicani aceste "motive" ar fi: securitate, securitate si iar securitate. Aceasta obsesie paranoica pentru securitate se traduce foarte simplu: profituri uriase pentru industria de armament.

Intre timp, "cel mai mare pret" pentru neratificarea tratatului START va fi platit de catre contribuabilul american, care deja a salvat sistemul bancar si unele companii financiare fara sa zica vreun cuvant.

Dar pentru "ganditorii americani" precum Mazurak, capacitatea SUA de a lansa 1.550 de rachete nucleare se pare ca nu este suficienta. "Tratatul va reduce considerabil arsenalul nuclear al Americii si sistemele de lansare, la un nivel insuficient," a avertizat acesta.

Insuficient pentru ce, trebuie sa ne intrebam. Insuficient pentru cresterea profitului industriei de armament, care cheltuie in prezent peste 1.000 de miliarde de dolari anual?, se intreaba jurnalistii rusi.

Acestia considera ca autorul articolului pune in fata ceea ce putem numi o preconceptie periculoasa despre arsenalul nuclear al Rusiei: "Tratatul este clar conceput pentru a reduce arsenalul nuclear strategic al SUA la nivelul bietului stat rus. (...) Rusia nu poate sa mentina arsenalul la nivelul actual, cu atat mai putin sa-l mareasca, dupa cum a amenintat Putin ca va face."

Intr-o perioada in care SUA au ingropat torta Statuii Libertatii sub datoria creata de banii de hartie fara valoare, se mai spune ca Rusia este cea care nu isi permite sa-si mentina arsenalul nuclear. Ceea ce ofera Rusia in acest moment este ca SUA sa scape contribuabilul american de povara cheltuielilor inutile. Ofera posibilitatea sa taxeze pe cei foarte bogati fara sa provoace tensiuni. Ofera posibilitatea de a echilibra bugetul, o masura necesara pe care si Rusia a pus-o in aplicare acum cativa ani.

Desigur, securitatea nationala este foarte importanta, dar cu siguranta 1.550 de focoase nucleare sunt suficiente pentru protejarea SUA. De altfel, suprafata Rusiei este de patru ori mai mare, si totusi armata rusa considera ca acel numar este suficient pentru a o proteja.

Probabil ca Muzarak considera ca argumentele sale sunt slabe, din moment ce loveste sub centura cand afirma ca "tratatul va fi o realizare imensa a dictaturii care a fost necooperanta, intr-adevar ostila, in fata SUA in tot deceniul trecut."

O dictatura? Cu siguranta Muzarak trebuie sa fie de acord ca alegerile din Rusia sunt la fel de democratice precum cele din SUA, chiar fara masinile de votare foarte usor de manipulat. Cat despre partea referitoare la "ostilitate", Rusia a fost incredibil de rabdatoare cu SUA si masinatiunile sale globale din momentul in care a avut loc evenimentul de pe 11 septembrie 2001.

Astazi, armata SUA foloseste spatiul aerian rusesc in lupta sa continua cu talibanii si Osama bin Laden in Afganistan. Doar o minte irationala poate sa defineasca aceasta relatie ca "ostila", mai precizeaza publicatia de la Moscova.

In schimb, americanii isi pierd timpul modificand tratatul START, care va trece cu siguranta de Congres, din moment ce bogatii si-au primit ca si cadou de Craciun reducerile de taxe, si ar trebui sa se gandeasca mai bine cum ar putea coopera cu Rusia in privinta scutului de rachete din Europa de Est, pentru ca, daca aceasta cooperare nu va avea loc, tratatul nu va fi pus in aplicare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#taxe SUA, #tratat nuclear START SUA Rusia 2010, #arsenal nuclear , #America