Conflictul dintre SUA si Rusia se adanceste: Obama expulzeaza 35 de diplomati rusi, Kremlinul promite o replica "adecvata"

Joi, 29 Decembrie 2016, ora 23:28
18071 citiri
Conflictul dintre SUA si Rusia se adanceste: Obama expulzeaza 35 de diplomati rusi, Kremlinul promite o replica "adecvata"

Statele Unite expulzeaza 35 de diplomati rusi detasati la San Francisco si Washington si blocheaza accesul tuturor oficialilor rusi in doua sedii din New York si Maryland. Informatia a fost confirmata de Departamentul de Stat.

Masura reprezinta replica administratiei americane la campania de hartuire derulata de Rusia la adresa diplomatilor americani detasati la Moscova, au declarat surse oficiale americane care au dorit sa isi pastreze anonimatul.

Acestea precizeaza ca "unele actiuni" ale celor care vor fi expulzati "nu sunt in concordanta cu practicile diplomatice". Oficialii rusi au la dispozitie 72 de ore ca sa paraseasca teritoriul SUA.

Obama dezvaluie cum i-a facut pe hackerii rusi sa opreasca atacurile cibernetice din campania prezidentiala

Rusia a folosit retelele pentru a manipula perceptia americanilor despre alegeri - experti IT

Joi, presedintele american Barack Obama a anuntat, la randul sau, o serie de alte masuri care vizeaza Rusia si a spus ca acestea vin in replica la ingerintele Moscovei in procesul electoral din SUA si la tratamentul de care diplomatii americani au parte la Moscova, unde, in ultimul an, au avut parte de hartuieli inacceptabile din partea serviciilor de securitate si din partea Politiei. "Astfel de actiuni atrag consecinte", a spus presedintele SUA.

"Aceste masuri vin dupa avertismente publice, dar si private pe care le-am adresat Guvernului rus. Ele reprezinta un raspuns necesar si potrivit la eforturile de a afecta interesele SUA prin incalcarea normelor internationale de conduita.

Masurile anuntate nu reprezinta totalitatea demersurilor prin care vom raspunde la actiunile agresive ale Rusiei. Vom lua si altele, in momente si in locuri pe care le vom considera necesare, iar unele dintre ele nu vor fi facute publice", a spus Barack Obama intr-o declaratie facuta in Hawaii, la Honolulu.

FBI sustine concluziile CIA: Rusia a intervenit in alegeri pentru a-l ajuta pe Trump

Obama a anuntat ca administratia sa va furniza Congresului un raport cu privire la "eforturile Rusiei de a se amesteca in alegerile noastre si cu privire la atacurile cibernetice ce au vizat alegerile noastre".

El a mai spus ca SUA si aliatii trebuie sa colaboreze pentru a combate eforturile Rusiei de a se amesteca in procesele democratice de guvernare.

Rusia ameninta cu o replica "adecvata"

Purtatorul de cuvant al administratiei de la Kremlin a anuntat ca sanctiunile contra Rusiei anuntate de presedintele american Barack Obama "distrug relatiile diplomatice cu Rusia" si vor avea parte de o replica "adecvata" din partea Rusiei.

Dmitri Peskov a spus ca sanctiunile sunt o dovada a politicii externe agresive a SUA si a precizat ca presedintele rus Vladimir Putin va decide care va fi replica Rusiei la masurile luate de administratia Obama. Moscova pune insa sub semnul intrebarii eficienta noilor sanctiuni, in conditiile in care actuala administratie americana isi incheie mandatul peste trei saptamani, a adaugat oficialul rus. Acesta a precizat ca Rusia "nu e sigura" daca presedintele ales al SUA, Donald Trump, este de acord cu noile masuri anuntate de Obama.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: AGERPRES