Criza din Congresul american, explicata - Se va inchide Guvernul SUA?

Autor: Ana Ilie
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 20:47
6035 citiri
Criza din Congresul american, explicata - Se va inchide Guvernul SUA?

Criza din Congresul american, ce risca sa duca la inchiderea Guvernului SUA, are mari sanse sa creeze o problema administrativa de proportii. Este o chestiune complexa ce dezvaluie mult din felul in care functioneaza uriasul sistem administrativ si legislativ american.

Neintelegerile dintre republicani si democrati din Congresul american ar putea duce la blocarea legii finantarii si la inchiderea partiala a Guvernului american, daca cele doua parti nu vor ajunge, luni, la un consens.

Batalia se duce, de fapt, in jurul reformei Sanatatii, cunoscuta sub numele de Obamacare, care presupune ca fiecare cetatean american sa incheie o asigurare.

Republicanii nu sunt de acord cu forma impusa de presedintele Barack Obama si democratii sai, astfel ca se folosesc de legea finantarii pentru a-si impune vointa.

Care sunt cele mai importante lucruri care trebuiesc stiute in legatura cu inchiderea Guvernului? CNN a intocmit o lista de intrebari si raspunsuri, in incercarea de a explica pe intelesul tuturor ce se intampla si cine va fi afectat.

1. Se va inchide Guvernul saptamana aceasta?

Probabil. Este singura chestiune, de altfel, asupra careia se inteleg republicanii si democratii. Daca nu ajung la o intelegere luni, Guvernul va incepe sa se inchida incepand cu ora 12:01, marti. Senatul american se reuneste luni, la ora locala 14.00, pentru a decide care este calea de urmat.

2. De ce se va inchide Guvernul?

Congresul are o indatorire-cheie expusa in Constitutie - sa treaca legile care finanteaza Guvernul. Daca nu o face, majoritatea functiilor Executivului, de la plata armatei la finantarea imprumuturilor pentru micile afaceri, se opresc.

3. De ce s-a ajuns aici?

Republicanii din Camera Reprezentantilor insista ca legea sa includa amendamente anti-Obamacare. Democratii din Senat insista ca nu este cazul.

4. Ce este Obamacare si cum e legata de finantarea Guvernului?

Legea nu este legata de finantarea Guvernului, insa este folosita pentru negociere. Un grup de republicani, condusi de senatorul Ted Cruz din Texas, dispretuieste legea sanatatii propusa de presedinte atat de mult incat risca inchiderea Guvernului pentru a o sicana.

5. Ce nu le convine?

Obamacare (The Patient Protection and Affordable Care Act) instituie ca toti americanii sa aiba asigurare de sanatate. Oponentii spun ca va afecta angajatorii si ca guvernul federal isi depaseste atributiunile. Unii au criticat si taxa ce va fi impusa prin lege.

6. Cum se apara democratii?

Democratii spun ca Obamacare ii protejeaza pe cei care au deja boli si nu se pot asigura. In plus, reduce costurile deoarece cei care sunt deja asigurati nu vor mai trebui sa plateasca indirect pentru cei care ajung la urgenta fara a fi asigurati.

7. Ce s-a discutat la sfarsitul saptamanii trecute?

Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, a trecut doua amendamente la legea finantarii Guvernului, duminica dimineata, una care va amana Obamacare cu un an si una care respinge taxa Obamacare. Legea finantarii se afla acum la Senat, unde democratii majoritari au spus ca orice schimbare adusa Obamacare va duce la blocaj.

8. Daca nu se schimba nimic, Guvernul se inchide?

Da. Dar nu tot deodata. Incepand de marti dimineata, rangerii vor incepe sa inchida parcurile nationale. Majoritatea angajatilor federali trimisi in concendiu fortat vor pleca de la birouri in maximum patru ore de la inceputul programului, marti.

Majoritatea celor 3,3 milioane de angajati guvernamentali sunt considerati insa "esentiali" sau "exceptati", asa ca posta va continua sa soseasca, armata va continua sa lupte.

9. Cati angajati guvernamentali ar putea fi trimisi in concediu fortat?

Peste 783.000.

10. Aceasta situatie va ucide Obamacare?

Probabil nu. Majoritatea banilor pentru Obamacare vin din taxe si impozite noi si de la reducerea altor programe, ce vor continua chiar si daca Guvernul este inchis.

11. Exista sperante daca totusi nu se ajunge la o intelegere pana la miezul noptii?

Daca congresmenii ajung la o intelegere in cursul noptii de luni insa legea finantarii nu a ajuns inca pe biroul presedintelui, Guvernul poate ignora o mica perioada de timp fara finantare si continua sa functioneze pe principiul bunei credinte, stiind ca va primi bani pana la urma.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#SUA Guvern inchidere, #America lege finantare Guvern , #America