Cursa republicana pentru Casa Alba, o nebunie - sapte lideri in cateva luni

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 21:43
2956 citiri
Cursa republicana pentru Casa Alba, o nebunie - sapte lideri in cateva luni

Competitia din interiorul Partidului Republican pentru nominalizarea la alegerile prezidentiale din SUA, unde castigatorul il va infrunta pe Barack Obama, devine tot mai putin previzibila, ajungandu-se ca favoritii din sondaje sa se schimbe o data la cateva zile.

Prima runda de alegeri interne, cea din statul Iowa, de pe 3 ianuarie, aduce o situatie in care trei candidati, Mitt Romney, Ron Paul si Rick Santorum sunt practic la egalitate, departajati de 1-2 procente in sondaje, informeaza CNN.

Marea surpriza e cresterea spectaculoasa a fostului senator Rick Santorum, care acum circa doua luni era in marja de eroare a sondajelor, iar acum doua saptamani nu atinsese 10%, dar care acum se situeaza undeva in jurul a 20%. El vine tare din urma si expertii de la Public Policy Polling spun ca are sanse foarte mari de a castiga in ultima zi, in conditiile in care e candidatul care se bucura de cea mai mare rata de favorabilitate dintre toti, cu 62%.

Cursa pentru nominalizarea republicana e una extrem de spectaculoasa, niciun candidat nereusind sa se impuna pana acum in preferintele alegatorilor, desi favoritul liderilor si al structurilor de partid e miliardarul de confesiune mormona Mitt Romney.

Principalul factor al schimbarilor atat de dese in preferinte e faptul ca aripa conservatoare a Partidului Republican, in special cei din asa-numita miscare Tea Party, nu se poate decide la un favorit clar, iar cei pe care ii gaseste totusi ajung sa cada dupa o serie de gafe si dezvaluiri despre ei.

In vara, congresmenul Michele Bachmann a ajuns pe primul loc in sondaje, pe valul unei simpatii a conservatorilor, mai ales a crestinilor evanghelisti. Ulterior, ea a fost depasita de Mitt Romney, insa numai pana la intrarea in cursa a guvernatorului de Texas, Rick Perry, sustinut tot de aripa conservatoare. Acesta, care adunase peste 30% in sondaje in cateva zile, a scazut dramatic si el, dupa o serie de dezbateri neconvingatoare, mai ales una in care nu a reusit sa-si aminteasca mai multe de doua din cele trei ministere pe care a promis ca le va desfiinta daca ajunge presedinte.

Republicanii s-au orientat apoi spre un candidat-surpriza, fostul manager al lantului de pizzerii Godfather's Pizza, Herman Cain. Singurul candidat republican de culoare a condus cursa cateva saptamani prin stilul sau simplu, direct si ultrapopulist, dar a fost imediat pus la pamant de o serie de scandaluri sexuale din trecut si a abandonat cursa.

Imediat, a venit randul unui alt candidat controversat, Newt Gingrich, sa creasca spectaculos si sa conduca detasat, insa si el a fost tras imediat in jos de dezvaluiri din trecutul sau, despre casniciile sale, dar si despre faptul ca a luat sume imense de la Goldman Sachs, banca a carei prabusire a marcat inceputul crizei financiare.

Veteranul Ron Paul, un libertarian cu idei extrem de controversate, a devenit apoi lider in sondaje, in urma cu aproape doua saptamani. El a cunoscut apoi o usoara scadere, pe masura ce presa incepea sa readuca in discutie o serie din declaratiile si opiniile sale bizare sau scandaloase.

Noul rival al lui Obama - izolationistul libertarian cu idei trasnite.

La conducere a revenit apoi, ca de fiecare data, Mitt Romney, chiar daca acum e in pericol de a pierde in fata lui Santorum in Iowa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#cursa alegeri prezidentiale SUA, #cursa Partidul Republican SUA , #America