De ce au dat gres spionii americani in Irak si Rusia?

Autor: Ana Ilie
Joi, 26 Iunie 2014, ora 19:48
6240 citiri
De ce au dat gres spionii americani in Irak si Rusia?

Serviciile secrete americane nu au prevazut insurgenta sunnita ce ameninta sa rupa Irakul si nici anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia. Nu sunt singurele exemple in care ofiterii CIA nu au reusit sa avertizeze la timp cu privire la unele evolutii periculoase.

Ofiterii CIA se confrunta tot mai mult in ultima vreme cu asa-numitele "puncte moarte". Mai ales in zonele de conflict, unde nu beneficiaza de protectia armatei, spionii americani sunt "orbi". In Irak, spre exemplu, ofiterii CIA s-au trezit blocati in complexul lor puternic fortificat din Bagdad, dupa retragerea trupelor americane in 2011, scrie AP.

Pentru ca nu au mai iesit pe teren, o retea de informatii odinioara bogata a saracit iar sursele s-au imputinat.

"Acesta este un exemplu concludent cu privire la erodarea actiunilor pe teren si meseriei noastre si capacitatii noastre de a actiona intr-un loc dificil", este de parere John Maguire, care a lucrat in operatiuni CIA in Irak in 2004.

Maguire a fost spion CIA in Beirut in anii '80, in timpul razboiului civil, si si-a petrecut saptamani intregi in case conspirative, departe de ambasada SUA, ferindu-se de militantii care voiau sa rapeasca si sa ucida americani. In timpul muncii din Irak, Maguire a observat ca biroul CIA din Bagdad, unul din cele mai mari din lume, nu este dispus sa trimita americani sa recruteze si sa se intalneasca cu informatori.

Irakul este simbolic pentru felul in care CIA, tot mai constienta de provocarile de securitate, descopera cat de dificil este sa spionezi agresiv in zonele periculoase, fara protectia armatei, sustine Maguire. Aceste puncte moarte au lasat SUA in urma in evenimentele ce s-au desfasurat rapid pe scena internationala, precum dezintegrarea Irakului, anexarea Crimeii sau colapsul catorva guverne in timpul Primaverii Arabe.

Purtatorul de cuvant al CIA, Dean Boyd, a aratat ca 40 de ofiteri au fost ucisi in misiune din septembrie 2001 incoace si considera "ofensatoare" perceptia conform careia spionii SUA "stau la birouri toata ziua, se ascund in Zona Verde sau se relaxeaza la ambasada".

Boyd a subliniat ca CIA a oferit suficiente avertismente administratiei Obama cu privire la Irak si avansul gruparii teroriste sunnite Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL).

Cu toate ca spionii americani au avertizat ca ISIL ar putea incerca sa ocupe teritoriu in nordul Irakului, nu au anticipat ofensiva gruparii impotriva celui de-al doilea oras al tarii, Mosul, ocupat intr-o singura zi. Oficialii americani au fost surprinsi si de viteza cu care s-au predat soldatii irakieni. Liderii armatei, care cantaresc eventuale lovituri aeriene impotriva ISIL, au aratat ca nu exista suficiente informatii pentru a sti ce anume sa tinteasca.

Mai mult, un oficial din serviciile secrete americane a admis ca SUA au pierdut o parte semnificativa a rezultatelor operatiunilor de pe teren, dupa retragerea din 2011. Acelasi oficial, sub protectia anonimatului, a aratat ca spionii nu stiu in acest moment cine controleaza cea mai mare rafinarie de petrol din Irak si a sugerat ca una din cele mai mari surse de informatii a analistilor sunt retelele de socializare Facebook si Twitter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#America spioni Irak, #America CIA Rusia, #spionaj american , #America