De ce sunt americanii Number 1 la atacuri armate in masa si ce pericol paste lumea intreaga

Autor: Ana Ilie
Luni, 24 August 2015, ora 10:23
7705 citiri
De ce sunt americanii Number 1 la atacuri armate in masa si ce pericol paste lumea intreaga
Foto: Hepta.ro

Tot mai multe atacuri armate au loc in lume si cu precadere in SUA: impuscaturi si morti in scoli, cinematografe si alte locuri publice.

Adam Lankford, profesor de drept penal la Universitatea Alabama, a studiat ceea ce considera a fi "latura intunecata a exceptionalismului american". Lankford a folosit analiza cantitativa a atacurilor armate in masa comise in lume in perioada 1966-2012, pentru a incerca sa afle de ce sunt prevalente in SUA si care sunt factorii care alimenteaza acest fenomen, scrie Newsweek.

"Este o problema mai mare azi decat era in urma cu un deceniu si pe viitor ar putea fi inca si mai mare", a avertizat Lankford.

Lankford a avut la dispozitie datele din 171 de tari. In urma analizei atacurilor armate cu cel putin patru victime, a reiesit ca SUA au avut cele mai multe atacuri in masa, 90 in perioada de 46 de ani analizata. Numarul este de cinci ori mai mare decat urmatoarea tara de pe lista - Filipine, cu 18. In top cinci s-au mai aflat Rusia, cu 15, Yemen, cu 11, si Franta, cu 10.

Tentativa de atac sinucigas la o baza militara americana: Fost recrut al armatei SUA, retinut

Cu toate ca SUA au mai putin de 5% din populatia lumii, aici au avut loc 31% din atacurile armate in masa din perioada vizata de studiu.

Cel mai puternic factor semnificativ din punct de vedere statistic gasit de Larkin a fost rata posesiei de arme. Larkin a gasit o legatura puternica intre rata nationala a posesiei de arme si atacurile in masa.

Primele cinci tari din lume in ceea ce priveste rata posesiei de arme de catre civili - SUA, Yemen, Elvetia, Finlanda si Serbia - s-au aflat in top 15 al atacurilor armate in masa.

Lankford a mai descoperit ca, in SUA, atacatorii sunt mai predispusi sa foloseasca mai multe arme si sa comita atacurile in scoli sau la locul de munca.

Cercetatorul a incercat sa afle si daca exista o trasatura speciala a culturii americane ce alimenteaza atacurile armate in masa. In opinia sa, este vorba despre "visul american".

Incident armat intr-un colegiu din SUA: Cel putin un mort

"Cel putin o explicatie" cu privire la violentele din SUA a sugerat ca "deviatiile si crimele au loc atunci cand exista o discrepanta nesanatoasa intre visele si aspiratiile oamenilor si capacitatea lor de a atinge aceste vise", explica Lankford.

In SUA, in special, succesul si faima sunt idolatrizate si "toata lumea e modelata de cultura intr-un fel sau altul. Cultura noastra ii impinge pe oameni sa atinga stelele si ei aluneca si cad mai des, probabil", explica cercetatorul.

Atacatorii in masa, care deseori fac declaratii sau lasa biletele care le explica motivele, au vorbit deseori despre "blocarea realizarilor" - au fost dati afara din scoala sau din serviciu -, sau "interactiuni sociale negative" - au fost bruscati de colegi sau superiori. In plus, bolile mentale pot distorsiona perceptiile unor indivizi si exacerba incapacitatea lor de a face fata acestor situatii de o maniera non-violenta.

"Din nefericire, din cauza unei combinatii de probleme, boli mentale si idolatrizarea americana a faimei, unii atacatori in masa cedeaza teribilei iluzii a grandorii si cauta faima si glorie prin crime. Ei recunosc faptul ca singurul mod in care chipurile lor pot aparea in reviste, ziare si televiziune este sa ucida barbati, femei sau copii", scrie Lankford.

Acesta avertizeaza ca, in pofida faptului ca atacatorii in masa sunt mai frecventi in SUA decat in orice alta tara, "intr-o lume devenita mai mica multumita avansului in tehnologie si comunicatii, problema exceptionala a Americii poate deveni tot mai globalizata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#studiu atacuri armate SUA, #atac armat SUA cauze , #America