De ce sustinatorii extremisti ai lui Putin si Trump il vad pe George Soros ca pe cea mai mare amenintare

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 22:38
26180 citiri
De ce sustinatorii extremisti ai lui Putin si Trump il vad pe George Soros ca pe cea mai mare amenintare
Foto: Georgesoros.com

Miliardarul american George Soros a investit o parte considerabila din averea sa in promovarea unor cauze liberale in toata lumea, miscare ce i-a adus antipatia extremistilor de dreapta.

O spune jurnalistul Mike Harris intr-un articol publicat pe site-ul The Independent, enumerand multiple acuzatii ce i-au fost aduse lui George Soros de-a lungul timpului:

Analistul financiar Zerohedge a sustinut ca Soros "a creat de unul singur criza refugiatilor din Europa".

Site-ul xenofob Breitbart a spus ca finantarea de catre Soros a campaniei din SUA Black Lives Matters (Vietile negrilor conteaza) a facut parte din incercarile sale de a influenta alegerile prezidentiale.

Iar realizatorul radio Alex Jones, sustinator al lui Donald Trump, a acuzat ca "Soros se afla in spatele invaziei musulmane din Occident".

De asemenea, in luna august, hackeri despre care se crede ca au legaturi cu guvernul rus au furat mii de documente din serverele fundatiei lui Soros si le-au publicat pe Internet. Miscarea i-a facut vulnerabili pe cei finantati de miliardar.

Citeste si ce spune Soros despre Brexit: Dezintegrarea UE este ireversibila

Pe masura ce lumea pare sa se indrepte spre extrema dreapta, Soros devine din ce in ce mai detestat de nationalisti. Soros a devenit tinta numarul 1, pentru ca nationalistii vor sa distruga pentru totdeauna ideea ca democratia si valorile liberale pot fi promovate sau incurajate, scrie editorialistul britanic.

Iata ce spune si Barack Obama despre pericolul nationalismului

Nu ar fi trebuit sa fie asa. Caderea Zidului Berlinului, in urma cu 27 de ani, anunta o noua era a libertatii in toata lumea. Dupa ce a fost daramat, Soros a inceput sa investeasca in libertate. La cativa ani dupa ce comunismul a intrat in declin, Soros a promis sa investeasca un miliard de dolari in reconstruirea societatii civile.

Printre altele, a oferit 250 de milioane de dolari pentru promovarea valorilor liberale in Rusia si alte 250 de milioane de dolari pentru construirea unei noi universitati la Budapesta.

De atunci, George Soros a donat in total circa 11 miliarde de dolari pentru sprijinirea unor cauze precum democratia, drepturile homosexualilor, sprijinirea refugiatilor si protejarea drepturilor omului.

Cel mai mare donator din istorie

Este cel mai mare donator din istorie pentru apararea si consolidarea democratiei. Copilaria sa nefericita din Europa, mai exact din Ungaria, l-a determinat sa-si doneze averea in acest fel, sustine autorul articolului.

Desi a reusit sa scape de Holocaust, ororile acestuia au nascut in Soros nevoia de a lupta impotriva rasismului si xenofobiei din societatea europeana, arata Mike Harris.

Idealurile pe care le finanteaza Soros sunt exact lucrurile de care se teme noua generatie de politicieni populisti de extrema dreapta. Printre altele, Soros doneaza pentru ajutorarea imigrantilor si refugiatilor.

Pentru nationalistii care vor sa limiteze diversitatea in Europa si in SUA - si care cred ca este esential ca ambele sa fie cat mai albe posibil - sprijinul lui Soros pentru migranti "va inunda Europa cu hoarde de musulmani din lumea a treia", pentru ca scopul sau este sa "distruga granitele nationale".

Insa ce ii infurie cu adevarat pe sustinatorii de dreapta ai lui Donald Trump si Vladimir Putin este efortul lui Soros de a promova democratia si drepturile omului, noteaza jurnalistul.

Noua dreapta autocrata crede in popoare si natiuni izolate. Crede ca sa promovezi democratie este toxic: Putin ar trebui lasat sa guverneze Rusia, iar Trump - Statele Unite.

Drepturile omului universale, care exista tocmai pentru a proteja libertatile individuale de oameni cu mana de fier precum Putin si Trump, sunt suspecte din perspectiva extremistilor, continua jurnalistul.

Si mai multe atacuri

Acesta este de parere ca in urmatorii ani ar trebuie sa ne asteptam ca site-urile conspirationiste sa vorbeasca tot mai urat si despre drepturile omului. Deja vedem apeluri la Trump sa imprumute aspecte din legislatia lui Vladimir Putin, care ingradeste libertatea activistilor pentru drepturile homosexualilor sau alte drepturi ale omului sa opereze in Rusia.

In incheiere, Harris recunoaste ca multe dintre campaniile sale pentru diverse cauze au fost finantate de Soros, insa sustine ca atacurile la adresa lui si a viziunii sale reprezinta un atac impotriva oricui ii pasa de viitorul libertatii.

Acesta adauga ca foarte putini dintre donatorii bogati sau guvernele lumii finanteaza cetateni curajosi care lupta in fiecare zi pentru drepturile omului.

"Este mult mai putin sexy, dar mult mai politic, decat vaccinarea sau lupta impotriva cancerului", arata editorialistul, spunand ca se asteapta la mai multe atacuri indreptate catre Soros, pe masura ce democratiile lumii inclina catre populismul de extrema dreapta.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#George Soros amenintare extremisti, #George Soros democratie , #America
Comentarii