Decizie istorica a Curtii Supreme a SUA: Cultele religioase pot primi fonduri publice

Luni, 26 Iunie 2017, ora 22:25
4248 citiri
Decizie istorica a Curtii Supreme a SUA: Cultele religioase pot primi fonduri publice
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Suprema a SUA a decis, luni, ca nu se poate interzice complet alocarea de fonduri publice catre cultele religioase, nici macar in statele americane a caror Constitutie prevede explicit o astfel de interdictie.

Sentinta a fost data intr-un litigiu important privind drepturile religioase afecteaza separarea intre biserica si stat, noteaza Reuters.

Instanta suprema a Statelor Unite s-a pronuntat intr-un proces intentat de o biserica luterana din statul Missouri, careia i s-au refuzat fonduri din partea statului pentru un teren de joaca. Opinia majoritatii de sapte dintre cei noua judecatori a fost ca excluderea bisericii respective de la finantare "exclusiv fiindca este o biserica este o ofensa adusa Constitutiei noastre".

Decizia statului Missouri de a nu aloca bani proiectului bisericii respective se bazeaza pe Constitutia statului, care este mai restrictiva in aceasta privinta decat cea a SUA. In Missouri nu pot primi fonduri de la stat "nicio biserica, niciun cult si nicio religie" si niciun membru al clerului. Prevederi similare exista in Constitutiile a trei sfertui din statele americane, arata Reuters.

Opinia separata a doua judecatoare liberale din completul de noua a fost ca sentinta Curtii Supreme ignora jurisprudenta care permite instituirea unor limite privind finantarea bisericilor din bani publici. "Acest caz priveste in cele din urma relatia dintre institutiile religioase si guvernul laic - adica dintre biserica si stat. Curtea schimba azi profund aceasta relatie, retinand pentru prima data ca Constitutia cere guvernului sa furnizeze fonduri publice direct bisericii", s-a consemnat in opinia minoritara.

In urma sentintei, organizatiile religioase din SUA ar putea beneficia de finantare din fonduri publice cel putin pentru anumite scopuri, cum ar fi asistenta medicala si siguranta.

Mai mult, observa Reuters, s-ar putea deschide astfel calea catre utilizarea unor alocatii publice pentru educatie in scopul inscrierii copiilor la scoli religioase, nu doar la scoli publice. Ministrul american al educatiei, Betsy DeVos, este sustinatoarea acestei optiuni. Un proces pe aceasta tema din statul Colorado era suspendat in asteptarea sentintei privind litigiul din Missouri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#America culte religioase fonduri publice, #culte religioase fonduri publice , #America