Guvernul SUA cere Parlamentului Romaniei, intr-un mesaj extrem de dur, sa nu modifice Legile Justitiei in sensul slabirii statului de drept si sa nu puna in pericol astfel lupta impotriva coruptiei.
"Guvernul SUA a luat nota cu ingrijorare de faptul ca Parlamentul Romaniei ia in considerare modificarea legislatiei in sensul subminarii luptei anticoruptie si slabirii sistemului judiciar din Romania. Aceasta legislatie, care initial a fost propusa de Ministerul Justitiei, ameninta progresele pe care Romania le-a facut in ultimii ani in privinta construirii unor institutii judiciare puternice, protejate de interferente politice.
Solicitam Parlamentului Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei", se arata intr-un comunicat postat luni pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.
Mesajul a fost postat si pe pagina de Facebook a Departamentului de Stat al SUA.
Comunicatul de presa vine la scurt timp dupa ce ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a transmis ca Washingtonul urmareste indeaproape ce se intampla in Parlament cu Legile Justitiei.
In urma cu zece zile, Secretarul de Stat american Rex Tillerson s-a aflat pentru cateva ore la Bucuresti, unde a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Melescanu. Tillerson a venit neanuntat imediat dupa ce in Parlament a fost amanata adoptarea legii care prevedea achizitia sistemului de rachete Patriot, dupa ce alesii de la PSD au lipsit in grup de la comisii. Melescanu a recunoscut uleterior ca secretarul de stat american a cerut lamuriri in legatura cu acest incident. In cele din urma legea a trecut prin Parlament si luni a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis.
Zeci de mii de romani din tara si din strainatate au iesit in aceasta duminica in strada, cerand Parlamentului sa renunte la modificarea Legilor Justitiei.
In ciuda acestui fapt, comisia Juridica a continuat si luni ciuntirea Legilor Justitiei, adoptand noi prevederi controversate.
Citeste mai multe despre:
aia din state nici nu stiu ce se... Vezi tot
Iar dupa 10 ani... Vezi tot