Diplomatia romana, la Casa Alba si Pentagon: Discutii despre Ucraina, NATO si vize

Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 14:04
3755 citiri
Diplomatia romana, la Casa Alba si Pentagon: Discutii despre Ucraina, NATO si vize
Foto: caleaeuropeana.ro

Diplomatia romana a purtat, vineri, discutii cu omologii americani despre securitatea in partea de est a Europei, importanta Aliantei Nord-Atlantice, precum si despre eliminarea vizelor.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu, s-a intalnit cu Celeste Wallander, senior director si asistent special al presedintelui SUA pentru Rusia si Asia Centrala in cadrul echipei de securitate nationala - Consiliul de Securitate Nationala, la Casa Alba, dar si cu Derek Chollet, ssistent pentru securitate internationala al Secretarului SUA al Apararii, la Pentagon.

In cadrul intrevederii cu Celeste Wallander, oficialul roman a abordat in principal modalitatile de intensificare a Parteneriatului Strategic bilateral in domeniul politico-militar si de securitate, pe fundalul evolutiilor ingrijoratoare din imediata vecinatate a Romaniei, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Bogdan Aurescu a subliniat importanta pe care Romania o acorda acestui proiect si "a reiterat argumentele privind sporirea prezentei SUA si NATO in statele Aliantei din flancul estic al acesteia, inclusiv in Romania", potrivit sursei citate.

Oficialul roman a facut o prezentare detaliata a evaluarii romanesti asupra perspectivelor de evolutie din vecinatatea tarii noastre. "Ambii oficiali au constatat ca evaluarile Romaniei si SUA asupra situatiei de securitate din vecinatatea estica a Aliantei sunt deplin convergente, fiind necesara identificarea concreta a masurilor de asigurare a Aliatilor estici", mai informeaza MAE.

Discutii despre ambasador si vize

Printre subiectele abordate in cadrul intalnirii la nivel inalt se numara si aspecte privind necesitatea numirii unui nou ambasador al SUA la Bucuresti si intrarea Romaniei in programul Visa Waiver.

In cadrul discutiilor cu Derek Chollet, au fost mentionate progresele inregistrate in procesul de punere in aplicare a Acordului bilateral privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA din Romania, cel mai important proiect strategic din istoria relatiilor bilaterale, fiind reconfirmat obiectivul comun al partilor privind operationalizarea sistemului de la Deveselu, la orizontul anului 2015, neexistand niciun fel de intarzieri.

"Partea romana a pledat pentru extinderea cooperarii militare bilaterale, inclusiv din perspectiva actualului context regional de securitate. Demnitarul roman a prezentat perspectivele Romaniei asupra climatului regional de securitate, argumentand, in context, necesitatea unei cresteri a prezentei SUA si NATO in statele Aliate de la frontiera estica a Aliantei, inclusiv in Romania. Bogdan Aurescu a subliniat ca, pe fondul crizei din Ucraina, coeziunea Aliantei si angajamentul puternic al tuturor statelor Aliate fata de principiul apararii colective capata o importanta sporita", arata MAE.

Bogdan Aurescu a sustinut ca "o cooperare consolidata cu SUA in regiunea Marii Negre, substantierea prezentei americane, alaturi de cea a altor aliati in zona vor contribui la stabilizarea strategica a regiunii si la descurajarea factorilor de instabilitate".

El a evidentiat, de asemenea, rolul politicii NATO a usilor deschise in promovarea stabilitatii si securitatii in spatiul euro-atlantic.

C.P.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....