Dupa intalnirea Erdogan - Putin si ultimatumul dat SUA, Joe Biden se duce in Turcia

Sambata, 13 August 2016, ora 15:46
13704 citiri
Dupa intalnirea Erdogan - Putin si ultimatumul dat SUA, Joe Biden se duce in Turcia
Foto: Facebook Joe Biden

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a anuntat sambata ca vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, pregateste o vizita pe teritoriul turc pentru data de 24 august.

Informatia a fost confirmata, sambata, si de Casa Alba, informeaza Reuters.

Aceasta este prima vizita a unui politician american in Turcia, dupa lovitura de stat esuata si lansarea campaniei guvernamentale de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa, scrie Reuters.

De asemenea, Yildirim a precizat ca atitudinea americanilor in ceea ce priveste extradarea clericului Fethullah Gulen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie, s-a imbunatatit in ultimele saptamani.

Insa, Fethullah Gulen dezminte implicarea in organizarea puciului esuat si condamna vehement un sistem judiciar turc controlat in totalitate de catre regimul presedintelui Erdogan. Acesta a precizat ca se va preda autoritatilor turce, doar atunci cand vinovatia sa va fi stabilita de catre un organ de investigatie international si independent.

Turcia pune presiune pe Statele Unite pentru extradarea clericului musulman, in varsta de 75 de ani, dupa ce zeci de mii de sustinatori turci ai miscarii Gulen au fost vizati de o campanie guvernamentala.

Premierul Yildirim a precizat ca 81.494 de functionari publici au fost suspendati din functie pentru legaturi cu miscarea clericului musulman, printre care se numara judecatori, procurori, soldati, politisti, academicieni, medici, profesori universitari, afaceristi, functionari, precum si jurnalisti. De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate si puse sub acuzare pentru rolul jucat in orchestrarea loviturii de stat.

Insa, statele occidentale au criticat campania guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa, ridicand totodata intrebari cu privire la tratamentul "inuman" la care ar fi supusi pucistii capturati.

Vizita oficialului SUA vine si la scurt timp dupa ce presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan la Sankt Petersburg.

Rusia si Turcia, un nou inceput: Putin spune ca ridica sanctiunile, Erdogan il numeste prieten drag

Dupa aceasta intalnire, presedintele Erdogan a dat un ultimatum SUA, careia i-a transmis ca a venit momentul sa aleaga: Ori relatia cu Turcia, ori Gullen!.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Joe Biden vizita Turcia, #Turcia someaza SUA Fethullah Gulen , #America