Epidemia "Occupy Wall Street" - 80 de tari unde protestul e "abia la inceput"

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 12:11
3146 citiri
Epidemia "Occupy Wall Street" - 80 de tari unde protestul e "abia la inceput"

Protestatarii din intreaga lume inspirati de miscarea americana "Occupy Wall Street" sunt decisi sa manifeste pasnic si din ce in ce mai numeros, pentru un nou tip de democratie. Pana duminica seara, miscarea "Occupy..." se raspandise in 950 de zone din 80 de tari de pe tot globul.

In Londra, duminica, manifestantii se declarau pregatiti pentru mitinguri de lunga durata si avertizeaza ca "acesta e doar inceputul", scrie The Independent.

Si-au instalat o tabara improvizata, cu bucatarie, toalete, peste 75 de corturi si un centru media, si protesteaza calm. Jen Witts, in varsta de 31 de ani, spune: "Guvernul nu mai lucreaza pentru oameni". La randul sau, un alt protestatar, Gavin Smart, avertizeaza: "Toata lumea cere un nou stil de democratie. Asta nu este un protest care sa tina un weekend".

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a tinut insa sa sublinieze ca protestele stradale nu pot rezolva criza financiara, intrucat "raspunsul este ca guvernele sa controleze datoriile si deficitele".

Desi toate protestele au imprumutat sloganul miscarii americane - "Suntem cei 99%", manifestatiile din Europa nu sunt la fel de violente ca si in SUA, cu exceptia Romei, unde protestatarii au incendiat masini si s-au ciocnit cu politia.

Zeci de orase din SUA si Europa au avut parte, in weekend, de proteste tip "Occupy Wall Street". In total, contagiunea a curpins, pana acum, 950 de zone din 80 de tari. Sloganul miscarii, "We are the 99 per cent", face referire la acel procent de 1% de bogati care controleaza finantele lumii, in vreme ce miliarde traiesc in saracie.

La New York, locul unde s-a nascut miscarea de protest, au avut loc, weekendul acesta, cele mai ample proteste - si s-au soldat cu zeci de arestari. Proteste s-au inregistrat si in alte orase americane, 5.000 de oameni marsaluind in fata primariei din Los Angeles, in vreme ce 2.000 s-au strans la Pittsburgh.

La Roma, zeci de mii de persoane s-au strans in apropiere de Colosseum. Militanti imbracati in negru, cu fata acoperita, au inceput insa sa incendieze masini si cosuri de gunoi, au atacat banci si magazine. Cel putin 70 de persoane, dintre care 30 de ofiteri de politie, au fost ranite.

Comparativ, mitingul organizat la Madrid a fost marcat de o atmosfera festiva. Zeci de mii de oameni s-au strans, sambata seara, in piata Puerta del Sol.

In Portugalia, 20.000 de manifestanti au marsaluit la Lisabona si un numar similar la Oporto.

In Grecia, 2.000 de protestari s-au strans la Atena si tot atatia in Salonic.

Proteste au avut loc si in numeroase orase din Asia. La Bucuresti, prima incercare de a organiza un protest similar cu cel al nemultumitilor din SUA a strans doar cateva zeci de persoane.

Protestele au inceput in urma cu o luna, cand mii de oameni au ocupat Wall Street, marsaluind impotriva bogatilor si corporatiilor, considerati vinovati de criza si recesiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Occupy Wall Street, #Occupy Wall Street SUA, #Occupy Wall Street lume, #Occupy Wall Street Bucuresti , #America