Euractiv: SUA isi muta arme nucleare din Turcia in Romania. MAE neaga

Joi, 18 August 2016, ora 10:51
12525 citiri
Euractiv: SUA isi muta arme nucleare din Turcia in Romania. MAE neaga
Foto: Simson Center

Statele Unite ar fi inceput sa transfere in Romania arme nucleare stationate in Turcia, in urma deteriorarii relatiilor dintre Washington si Ankara, au declarat doua surse pentru Euractiv.

Ministerul Roman de Externe a negat insa aceste informatii.

Potrivit unei surse citate de Euractiv, transferul se va face in conditii de maxima siguranta.

"Nu va fi usor sa fie mutate 20 de arme nucleare", a declarat una dintre surse sub protectia anonimatului.

Potrivit unui raport recent Simson Center, inca din vremea Razboiului Rece, 50 de arme nucleare tactice ale SUA sunt stationate la baza aeriana militara din Incirlik, la aproximativ 100 de kilometri de granita Turciei cu Siria.

In timpul loviturii de stat esuate din Turcia, baza din Incirlik a fost puternic afectata dupa ce guvernul a interzis aterizarea sau decolarea avioanelor si a taiat linia de curent ce o alimenta. Comandantul bazei, generalul Bekir Ercan, a fost apoi arestat si acuzat ca a fost implicat in puci.

Relatiile dintre Turcia si SUA s-au racit in urma tentativei de lovitura de stat, iar acum Washingtonul nu mai are incredere sa lase armele nucleare pe teritoriul turc, a declarat o alta sursa pentru Euractiv.

Armele nucleare ar urma sa fie aduse la baza de la Deveselu, aflata in apropiere de orasul Caracal, unde este instalat si scutul antiracheta care a infuriat Rusia, mai precizeaza sursa citata.

Euractiv a cerut reactii de la Departamentul de Stat al SUA, precum si la Ministerele de Externe din Turcia si Romania. Oficialii americani le-au transmis jurnalistilor sa verifice comunicatul trimis dupa summit-ul de la Varsovia.

"Cu privire la intrebarea dumneavoastra, va rugam sa verificati comunicatul trimis la finalul summit-ului NATO de la Varsovia, punctul 53. Potrivit acestuia, capacitatea nucleara a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazeaza si pe focoasele nucleare ale SUA, desfasurate in mai multe state europene, precum si pe capacitatile si infrastructura oferita de aliati", se arata in raspunsul americanilor.

Summit-ul NATO a avut loc cu cateva zile inainte de lovitura de stat esuata din Turcia.

Turcia nu a oferit inca niciun raspuns jurnalistilor Euractiv.

Romania neaga cu fermitate aceste informatii

Ministerul Roman de Externe a negat insa ca in Romania vor fi aduse focoase nucleare americane.

"Ca raspuns la solicitarea dvs., MAE roman respinge cu fermitate aceste informatii", a transmis MAE.

Americanii mai au stationate in UE arme nucleare si in Belgia, Olanda, Germania si Italia.

Ponta: O minciuna grosolana. Este clar nevoie de o actiune legala contra autorilor

Fostul premier Victor Ponta a reactionat in urma publicarii acestei informatii de catre Euractiv si spune ca este o minciuna grosolana.

"Aceasta stire falsa (o minciuna grosolana) data de EURACTIV.COM este cu adevarat de natura sa afecteze grav siguranta nationala a Romaniei! Reactia prompta a MAE de a demonta aceasta dezinformare e binevenita, dar nu cred ca este de ajuns (multi oameni nu mai citesc dezmintirea oficiala - si unii probabil oricum nu-i cred pe cei de la MAE)! ", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Mai mult, el afirma ca este nevoie de o actiune legala impotriva autorilor, precizand ca are motive sa creada ca stirea celor de la Euractiv a fost conceputa intr-un "laborator" din strainatate.

"Este clar nevoie de o actiune legala contra autorilor si de o analiza a modului in care a fost construita aceasta stire. Eu am motive sa cred ca fost conceputa intr-un "laborator" din strainatate (poate Moscova?!), data unui "tovaras" de la Euractiv.com si plasata in Romania printr-o retea deja folosita anterior (EuroActiv are in Bucuresti acelasi sediu cu... Hotnews! Si mai are cateva organisme de presa care ii preiau imediat relatarile)!

Daca tot ne-am indignat fata de povestea de la SkyNews (o simpla farsa a unor tantalai) si am arestat oameni pentru asta, stirea cu arme nucleara mutate in Romania este de 100 de ori mai grava si apta de a aduce uriase prejudicii sigurantei nationale. Si asa poate aflam cu adevarat cine face in Romania "jocurile" altor tari care ne sunt inamice!", mai scrie Ponta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#arme nucleare Romania, #SUA arme nucleare Turcia , #antiracheta