Frontierele SUA, luate cu asalt de zeci de mii de imigranti ilegali minori

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 21:43
4628 citiri
Frontierele SUA, luate cu asalt de zeci de mii de imigranti ilegali minori

Avalansa de imigranti copii ajunsi ilegal din America Centrala in Statele Unite a provocat in ultimele decenii, potrivit expertilor, o criza umanitara fara precedent si ia acum o turnura politica.

Minorii au intesat centrele de gazduire, asteptand ca autoritatile americane sa amorseze procesul pentru a-i retrimite in tara lor.

Acesti copii locuiesc in "conditii groaznice, nu au paturi si dorm pe jos", marturiseste Domingo Gonzalo, membru al Asociatiei Campana Fronteriza, care-si desfasoara activitatea la Brownsville (Texas), unde se afla un centru de detentie pentru minori, potrivit AFP.

Peste 52.000 de minori (in special din Mexic, Guatemala, El Salvador si Honduras), dintre care cei mai tineri nu au decat trei sau patru ani, au fost retinuti de la inceputul lunii octombrie pentru ca au traversat ilegal frontiera in speranta ca punand piciorul in Statele Unite vor fi lasati sa ramana aici.

In pofida eforturilor depuse de presedintele Obama pentru a-i descuraja sa faca aceasta calatorie periculoasa, avertizand parintii sa nu-si mai trimita copii in America, mentionand ca ei vor sfarsi prin a fi expulzati, sute de copii continua sa soseasca zilnic dinspre frontiera mexicana.

Centre de gazduire supraaglomerate

Procesul de deportare a unui copil sosit ilegal si neinsotit de un membru de familiei este foarte lung si complicat.

In Texas, Arizona, in sudul si sud-vestul Statelor Unite, epicentrul crizei, centrele de detentie si bazele militare sunt supraaglomerate, dupa cum a explicat o sursa, sub protectia anonimatului, apropiata de politia de frontiera.

Crucea Rosie Americana a oferit sprijin imigrantilor, confirmand ca a trimis deja Statelor Unite paturi si truse de igiena pentru copiii care vin adesea epuizati, murdari si infometati, dupa ce au parcurs mii de kilometri, infruntand multe pericole.

Hermandad Mexicana, un ONG cu sediul in California, care apara drepturile imigrantilor, prin reprezentantii sai, a precizat pentru sursa mentionata ca Washingtonul ar fi putut preveni aceasta situatie "observand fluxul de copii sositi fara parinti in acesti ultimi ani in tara".

Iar Departementul american de Securitate Interna "ar fi putut anticipa nevoia de paturi", a adaugat Nativo Lopez, unul dintre consilierii acestei organizatii, exprimandu-si totodata regretul ca Obama incearca doar flexibilizarea regulilor cu privire la expulzarea minorilor, privandu-i astfel de drepturile lor, in loc sa fie tratati ca "refugiati".

Afluxul de copii care trec ilegal frontiera s-a accelerat in aceste ultime luni, exact in contextul reformei migratiei dorita de presedintele Barack Obama.

Proiectul de lege prevede o modalitate mai simpla de obtinere a cetateniei pentru copiii fara acte, fata de un control mai strict al frontierei mexicane, insa textul se afla blocat la Camera reprezentantilor dominata de republicani.

Presedintele american a anuntat ca intelege acum sa actioneze prin decrete, pentru a incerca sa atenueze criza.

Pe plan diplomatic, se cauta solutii comune. Astfel, vicepresedintele american Joe Biden si secretarul de stat John Kerry s-au intalnit cu oficiali ai tarilor din America Centrala, de unde vin majoritatea copiilor imigranti, care fug de saracie si violenta.

Pe termen scurt, nu se intrevede o solutie reala pentru rezolvarea crizei.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#imigranti minori, #imigranti copii SUA, #criza umanitara SUA , #America