Furie in Europa: Obama sa spuna daca au fost urmariti cetatenii europeni

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Iunie 2013, ora 20:49
1644 citiri
Furie in Europa: Obama sa spuna daca au fost urmariti cetatenii europeni

Importanti lideri europeni, de la Angela Merkel la comisarii europeni si sefii serviciilor de informatii, se pregatesc sa ia la intrebari omologii lor americani pe tema programului de supraveghere Prism, furiosi ca informatiile particulare ale cetatenilor Uniunii Europene au fost interceptate de acesta.

Cancelarul german, Angela Merkel, va deschide discutia cu presedintele american, Barack Obama, saptamana viitoare. Vicepresedintele Comisiei Europene si responsabilul pentru protectia datelor in UE, Viviane Reding, ii va lua la intrebari pe oficialii americani la o intalnire in Dublin, vineri, scrie The Guardian.

Reding va incerca sa afle daca accesul la date personale in programul Prism este limitat la cazuri individuale, se bazeaza pe suspiciuni concrete sau sunt accesate informatii in masa.

Comisarul federal german pentru protectia datelor, Peter Schaar, considera inacceptabil ca autoritatile americane sa aiba acces la datele private ale ceatenilor europeni si ca nivelul de protectie sa fie mai scazut decat cel garantat cetatenilor americani.

"Pana acum, SUA nu au avut un nivel adecvat de protectie a datelor garantat in lege si controlat de organisme independente, ca in Europa. Este esential pentru mine sa nu mai ignoram intrebarea ce se intampla cu datele sectorului privat daca sunt strane de SUA sau terte companii si autoritati publice doresc sa aiba acces la acest date. Nu stiu cat de mult sunt informate guvernele UE despre detaliile detinute de SUA, insa o problema poate fi ca informatiile colectate de autoritatile americane se intorc din SUA in Europa si sunt utilizate de autoritatile europene", a aratat acesta.

Antonello Soro, seful autoritatii italiene de protectie a datelor, s-a declarat, la randul sau, "foarte ingrijorat" de consecintele supravegherii SUA asupra cetatenilor europeni si italieni in special.

"O astfel de operatiune de adunare de date, de aceasta capacitate, atat de nediscriminatorie si generalizata, dincolo de orice dovada de infractiune, nu ar fi legala in Italia si daca ar avea totusi loc ar incalca principiile legislatiei noastre si ar reprezenta o violare foarte grava", a declarat acesta.

Telefoanele a zeci de milioane de americani, ascultate in interesul securitatii SUA

Presa internationala a dezvaluit saptamana trecuta ca Agentia Natioanala de Securitate a Statelor Unite ale Americii (NSA), a strans intregistrari telefonice ale zeci de milioane de americani. Dezvaluirile vin de la Edward Snowden, in varsta de 29 de ani, fost asistent tehnic la CIA si acum consultant pe probleme de aparare la Booz Allen Hamilton. Acesta a lucrat, timp de patru ani, la Agentia pentru Securitate Nationala.

Casa Alba a aparat aceasta practica drept "o unealta critica in protejarea natiunii de amenintarile teroriste", iar senatorul Dianne Feinstein a confirmat existenta unui ordin juridic secret care reprezinta o reinnoire a unei practici curente.

BBC a publicat ordinul secret care vizeaza gigantul de telecomunicatii Verizon, caruia i se cere sa predea informatii legate de interceptari telefonice. Ordinul este valabil intre 25 aprilie si 19 iulie, intrand sub incidenta Patriot Act, o lege din perioada lui George Bush, aprobata la cateva saptamani dupa evenimentele din 11 septembrie 2001.

Potrivit unor oficiali americani, asemenea inregistrari permiteau oficialilor de contraterorism "sa descopere daca teroristi confirmati sau suspecti de terorism au intrat in contact cu alte persoane care ar putea fi angajate in activitati teroriste, in special oameni aflati pe teritoriul SUA".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#SUA informatii cetateni, #SUA supraveghere NSA, #SUA date private , #America