Inchisorile private, o afacere infloritoare in SUA

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 22:35
9385 citiri
Inchisorile private, o afacere infloritoare in SUA
Foto: The Telegraph

Inchisorile private cunosc o perioada infloritoare in Statele Unite, devenind una din afacerile care se bucura de un real succes la americani, pe fondul economiei marcate de efectele crizei generale.

Milioanele de persoane trimise dupa gratii de lungul brat al legii reprezinta azi rotitele unui angrenaj impresionant, un business al carui sistem de propulsie se bazeaza pe aceeasi componenta ca oricare altul - profitul, relateaza Giornalettismo.

SUA detin recordul absolut al numarului de detinuti, pulverizand pur si simplu in statistici orice alta tara: numai in Louisiana, un adult din 86 se afla in inchisoare, rata condamnarilor cu privarea libertatii fiind in acest stat de trei ori mai mare decat in Rusia, de cinci ori mai mare decat in Iran si de douasprezece ori mai mare decat in China.

Potrivit sursei citate, acest nivel fara precedent se datoreaza in mare parte unui sistem de autoalimentare, care a combinat inca din vremea presedintiei lui Ronald Reagan represiunea drastica a criminalitatii cu mecanismul de privatizare a inchisorilor.

Nu intamplator, in mod periodic, in SUA se declanseaza campanii cu denumiri sonore, de tipul "War of Drugs" sau "Zero Tolerance", care departe de a rezolva adevaratele probleme generate de flagelul impotriva carora militeaza, constituie in realitate un canal de alimentare a inchisorilor private cu mana de lucru ieftina, disciplinata si generatoare de profit.

Clientii nu lipsesc: pentru 23 de centi pe ora, detinutii construiesc componente electronice pentru rachetele Patriot, lucreaza in call center, in centre pentru reciclarea deseurilor sau desfasoara orice alte activitati in masura sa fie externalizate in universul inchisorilor private.

Statul Louisiana reprezinta in acest context o veritabila gaura neagra, propunandu-se drept campion mondial al tuturor timpurilor la inchiderea dupa gratii a propriilor cetateni, predicand severitatea si reducerea la minim a cheltuielilor pentru mentinerea acestora.

Fenomenul se extinde si asupra celor tineri, cunoscand scandaluri de proportii privitoare la judecatori corupti, care primesc sume impresionante de la companiile care gestioneaza inchisorile de minori, pentru a fi alimentate cu un numar cat mai mare de prizonieri, subliniaza sursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#inchisori private SUA, #afacere inchisori private America, #detinuti munca inchisori private, #munca inchisori private SUA , #America