Internet fara secrete: Utilizatorii Google si Yahoo, spionati

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 07:07
3108 citiri
Internet fara secrete: Utilizatorii Google si Yahoo, spionati

Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA a interceptat datele a sute de milioane de utilizatori ai Google si Yahoo, printre care si americani, relateaza cotidianul The Washington Post in editia sa electronica de miercuri, citand documente procurate de la fostul colaborator al serviciilor secrete americane Edward Snowden.

Programul, denumit MUSCULAR, operat de NSA in colaborare cu agentia omoloaga din Marea Britanie, Government communications headquarters (GCHQ), permite serviciilor de informatii sa culeaga date din fibra optica folosita de gigantii informatici, conform unor documente citate de publicatia americana. Potrivit The Washington Post, care a intervievat si o serie de responsabili, MUSCULAR este o parte secreta a programului PRISM care permite NSA sa colecteze date folosind ordine judecatoresti adresate societatilor de internet.

Un document din 30 ianuarie 2013 citat de ziarul american arata ca circa 181 de milioane de date fusesera colectate la acea data, intr-un interval de 30 de zile - de la metadate privind e-mailuri, care indicau cine a trimis si primit mailuri si cand, pana la documente text, audio sau video.

Aceste interceptari operate de NSA ar fi avut loc in afara SUA, prin intermediul unui furnizor de retele de telecomunicatii al carui nume nu a fost dezvaluit, par sa indice documentele evocate de Washington Post. Un grafic sugereaza de asemenea ca interceptarea s-ar fi produs chiar intre site-urile de internet si serverele delocalizate ale Google. Potrivit cotidianului, actiunea in afara SUA ar permite NSA sa aiba mai multa libertate de miscare decat in tara, unde sunt necesare decizii judecatoresti pentru operatiunile sale.

Contactati de AFP, NSA, Google si Yahoo nu au oferit reactii. Potrivit cotidianului american, Yahoo si Google au dat asigurari ca nu au autorizat niciodata un astfel de acces la datele utilizatorilor lor.

Intrebat in legatura cu relatarile din Washington Post, seful NSA, generalul Keith Alexander, a declarat ca nu este la curent cu publicarea acestor informatii, dar ca i se par a fi incorecte. 'Dupa cunostinta mea, o astfel de activitate nu a avut loc niciodata', a subliniat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scandal spionaj utilizatori Google, #Yahoo spionati NSA , #America