Lovituri sub centura in campania electorala americana

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 10:53
3999 citiri
Lovituri sub centura in campania electorala americana
Foto: PBS NewsHour

Nici n-a inceput bine si campania electorala americana e plina de lovituri sub centura. Deocamdata, in tabara democrata Barack Obama nu are rival, ceea ce inseamna ca atacurile sunt mai des intalnite in randul aspirantilor la nominalizare din Partidul Republican.

Inaintea primarelor cruciale din Carolina de Sud, Mitt Romney, candidatul republican aflat in fruntea sondajelor, a fost criticat pentru impozitare preferentiala si plasarea de milioane de dolari in paradisul fiscal Insulele Cayman. Campania impotriva lui Romney a dus la victoria neasteptata a lui Newt Gingrich in Carolina de Sud.

Ulterior, fosta nevasta a lui Newt Gingrich, Marianne, a acordat un interviu pentru The Washington Post, in care a dezvaluit ca in 1999, candidatul la investitura republicana i-a cerut o "casatorie deschisa" sau divortul, intr-o perioada in care sustinea discursuri despre valorile familiale si religioase.

Cele mai mari probleme in ultimul timp le are insa Mitt Romney, care tot lider in sondaje ramane.

ABC News a dezvaluit ca superbogatul om de afaceri mormon, deja subiect de polemica din cauza impozitelor scazute, a realizat mai multe investitii majore in Insulele Cayman, un paradis fiscal.

Faptul ca Romney i-ar fi sustras fiscului american milioane de dolari a avut efect de bomba in campania care opune candidatul republican rivalilor din aceeasi tabara pentru nominalizarea de catre partid la prezidentialele din noiembrie.

Dupa ce a fost prezentat ca un "jefuitor de intreprinderi" care si-a ridicat averea pe spatele a milioane de salariati pe care i-a dat afara, media a anuntat ca nu platea decat 15% impozite, fata de 35%, cat plateste americanul cu salariu mediu. A urmat stirea ca a plasat milioane in conturi off-shore din Insulele Cayman.

Potrivit ABC, candidatul aflat in fruntea cursei pentru investitura republicana a investit 8 milioane de dolari in 12 conturi si "intre 5 si 25 milioane" in alt fond, potrivit autoritatilor bursiere din aceasta mica tara bine cunoscuta amatorilor de fraude fiscale.

"Nu este nimic ilegal", a precizat tabara lui Romney, subliniind ca aceste plasamente au fost facute in perioada in care candidatul conducea Bain Capital, un fond de investitii creat de el in anii 1980 si care prelua si restructura societati aflate in dificultate.

Pentru a atrage investitorii straini, el le propunea conditii fiscale atractive, cum este cazul Insulelor Cayman. "Ca partener al Bain Capital, Romney facea parte dintre acesti investitori dar nu a putut beneficia de conditiile atragatoare din Cayman rezervate doar cetatenilor care nu sunt americani".

In timpul celei mai recente dezbateri televizate dintre Romney si Gingrich, cea de joi, inaintea alegerilor primare din Florida, atacurile au devenit directe.

Mitt Romney, favorit in cursa pentru investitura republicana, a ridiculizat ideea rivalului Newt Gingrich de a stabili o baza permanenta pe Luna, in cadrul dezbaterii ce a avut loc inainte de alegerile din Florida, relateaza CNN.

"Daca ar veni la mine un director si mi-ar spune ca vrea sa cheltuiasca cateva sute de miliarde de dolari pentru a face o colonie pe Luna, i-as spune ca este concediat", a spus Romney.

Gingrich l-a acuzat pe Romney ca este candidat antiimigratie.

Romney a spus ca Gingrich ar trebui sa prezinte scuze pentru ca a prezentat clipuri electorale in care il califica drept candidat antiimigratie. "Ideea ca sunt antimigratie este revoltatoare. Este pur si simplu genul de discurs exagerat care a caracterizat prea multa vreme politica americama", a subliniat Romney.

Insa Gingrich a declarat ca politica antiimigratie a rivalului sau va duce la deportarea bunicilor aflati ilegal in SUA.

Gingrich a pus sub semnul intrebarii si averea si investitiile lui Romney. "Nu stiu daca a existat vreun presedinte american cu un cont in Elvetia", a subliniat el.

Nici in tabara lui Obama lucrurile nu sunt prea roz, desi probleme sale sunt legate mai mult de activitatea sa ca presedinte.

Dar retragerea din functie a principalului consilier al presedintelui Obama anunta maniera in care presedintele american intelege sa-si articuleze propria campanie electorala.

Seful de cabinet al liderului SUA, Bill Delaney, a aruncat prosopul. Oficial, din motive familiale. Iar Obama a sfarsit prin a-i accepta plecarea, dupa ce initial o refuzase.

In locul lui Bill Delaney, ajuns doar acum un an in functia de sef de cabinet la Casa Alba, ocupand locul vacant lasat de influentului Rahm Emmanuel, care a preluat primaria orasului Chicago, sefia cabinetului prezidential va fi preluata de Jacob Lew, fostul director bugetar al Casei Albe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#campanie electorala SUA, #lovituri campanii electorale, #strategii republicani alegeri, #alegeri prezidentiale SUA , #America