Mesajul Victoriei Nuland pentru Romania. Accent pe libertate si democratie (Video)

Autor: Ana Ilie
Luni, 24 Martie 2014, ora 14:33
4251 citiri
Mesajul Victoriei Nuland pentru Romania. Accent pe libertate si democratie (Video)

Adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, a transmis, luni, recunostinta SUA pentru angajamentul Romaniei fata de NATO si valorile sustinute de aceasta alianta. Nuland a subliniat ca SUA isi respecta angajamentele asumate fata de poporul roman.

"Acesta este un an important pentru Romania si pentru relatia transatlantica. La implinirea a 10 ani de cand Romania este membru NATO, Statele Unite ale Americii isi exprima recunostinta pentru angajamentul tarii dumneavoastra fata de Alianta si pentru toate eforturile comune dedicate sustinerii pacii, libertatii si democratiei, atat in tarile noastre, cat si peste hotare", incepe mesajul Victoriei Nuland, remis redactiei Ziare.com.

Adjunctul Secretarului american de Stat arata ca atat americanii cat si romanii urmaresc cu ingrijorare evenimentele din Ucraina "si am condamnat impreuna agresiunea militara a Rusiei si incercarea acesteia de a anexa Crimeea. Tot impreuna suntem alaturi de poporul ucrainean pe masura ce acesta incearca sa-si construiasca un viitor mai pasnic, unit, democratic si prosper".

Nuland arata ca, in ultimii 10 ani, in calitate de aliati NATO, Romania si Statele Unite ale Americii au colaborat in Balcani, Afganistan, in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Tot in calitate de aliati NATO, fiecare si-a asumat un angajament solemn in fata celuilalt, conform prevederilor Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

"Astazi vreau sa reafirm in fata poporului roman ca Statele Unite isi respecta angajamentele. Statele Unite ale Americii sunt alaturi de Romania in calitate de prieten si aliat si ne dorim sa continuam sa extindem si sa consolidam foarte importanta noastra colaborare", incheie oficialul american.

Victoria Nuland a efectuat, in ianuarie, o vizita in Romania.

Emisarul SUA, Victoria Nuland: Ii indemn pe romani sa lupte in continuare pentru independenta sistemului

Adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia al Statelor Unite ale Americii, a avut o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, urmata de o intrevedere cu ministrul roman de Externe Titus Corlatean, dupa care s-a intalnit cu reprezentanti ai societatii civile si a sustinut o conferinta de presa la sediul ambasadei SUA la Bucuresti.

Declaratii Corlatean - Victoria Nuland: Recunostinta de ambele parti, dupa o discutie care s-a prelungit cu 45 de minute (Video)

Victoria Nuland s-a declarat atunci incantata de vizita in Romania, apreciind ca a petrecut 24 de ore foarte interesante la Bucuresti. Ea a tinut sa felicite atat SUA, cat si Romania cu ocazia implinirii a 10 ani de la intrarea tarii noastre in NATO.

Oficialul american a adus in discutie si importanta parteneriatului de liber-schimb intre UE si SUA, care va avea benficii majore pentru ambele parti si a tinut sa sublinieze faptul ca Statele Unite sprijina intarirea statului de drept si a justitiei.

"Multumesc Romaniei pentru ce a facut alaturi de noi in Balcani, Afganistan si Irak. Legat de scutul antiracheta, avem o alianta strategica foarte importanta. Din punct de vedere al relatiilor economice bilaterale cu Romania, cat si ale UE-SUA, este foarte important ca am lansat negocierile pentru acordul de liber schimb, din Los Angeles pana in Lituania. Acesta va aduce locuri de munca si crestere economica, inclusiv pentru Romania.

Nu e suficient pentru noi doar sa ne revenim de pe urma crizei, ci si sa demonstram ca atunci cand lucram impreuna suntem toti mai prosperi, mai buni. Acordul e unul cheie pentru ambele parti.

SUA manifesta un interes profund in dezvoltarea statului de drept, al justitiei, dar si in dezoltarile economice si din punct de vedere al transparentei. Am discutat, intotdeauna vom fi deschisi in ceea ce priveste reforma continua si traiectoria democratica a Romaniei si interesele pe care le avem in a vedea statul de drept intarit, pentru ca o Romanie puternica si deomocratica este un partener bun. Sunt foarte recunoscatoare pentru aceasta vizita", a spus Victoria Nuland.

Citeste si:
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
PSD stabileşte miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va prelua portofoliul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...