Mike Pompeo si-a amanat o vizita in Ucraina dupa ce ambasada SUA a fost atacata

Joi, 02 Ianuarie 2020, ora 08:30
4762 citiri
Mike Pompeo si-a amanat o vizita in Ucraina dupa ce ambasada SUA a fost atacata
Foto: Arhiva Hepta.ro

Seful diplomatiei americane Mike Pompeo si-a amanat o vizita in Ucraina pentru a "urmari situatia" in Irak, unde manifestanti proiranieni au atacat Ambasada SUA la Bagdad, a anuntat miercuri purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Secretarul de stat "trebuie sa ramana la Washington pentru a se asigura de securitatea americanilor in Orientul Mijlociu", a precizat ea intr-un comunicat.

Morgan Ortagus a adaugat ca intregul turneu international al lui Pompeo, care includea de asemenea Belarus, Kazahstan, Uzbekistan si Cipru, a fost amanat si va fi reprogramat, conform AFP.

Vizita lui Mike Pompeo programata initial pentru vineri in Ucraina urma sa aiba loc inaintea procesului de destituire a lui Donald Trump, acuzat ca ar fi exercitat un santaj asupra Kievului in scopuri electorale. Secretarul de stat, care il apara pe Donald Trump de la inceput, urma sa se intalneasca in special cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Presedintele american Donald Trump a fost pus sub acuzare in 18 decembrie pentru abuz de putere de Camera Reprezentantilor a Congresului SUA. El este acuzat ca ar fi inghetat un ajutor militar crucial pentru Kiev cu scopul de a obtine de la omologul sau ucrainean ca acesta sa anunte anchete asupra democratului Joe Biden, favorit pentru a-l infrunta in noiembrie in cursa pentru Casa Alba.

Mike Pompeo urma apoi sa se duca la Minsk, unde trebuia sa-l intalneasca sambata pe presedintele Aleksandr Lukasenko, care conduce cu o mana de fier Belarus din 1994, pentru a face sa progreseze normalizarea relatiilor cu SUA.

Duminica, el trebuia sa fie la Nur Sultan la o intalnire cu presedintele Kazahstanului, Kasam-Jomart Tokaiev, si cu predecesorul sau Nursultan Nazarbaev, considerat ca fiind adevaratul detinator al puterii.

Secretarul de stat american era asteptat apoi la Taskent in 5 si 6 ianuarie, unde era prevazut sa se intalneasca cu liderii Uzbekistanului si sa participe la o reuniune ministeriala a Asiei Centrale referitoare in special la eforturile americane pentru iesirea din conflictul din Afganistan.

Pompeo urma apoi sa faca o escala, in 7 ianuarie, la Nicosia, pentru a se intalni acolo cu liderii ciprioti, dar si cu presedintele autoproclamatei Republici turce a Ciprului de Nord (RTCN), Mustafa Akinci, pentru a sustine procesul de reconciliere recomandat de ONU.

Vezi si Ambasada Statelor Unite in Irak, atacata de mii de protestatari (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#pompeo vizita ucraina anulata, #amabsada sua atacata , #America