Miscarea "National School Walkout": Zeci de mii de elevi americani i-au cerut lui Trump masuri concrete privind armele (Video)

Miercuri, 14 Martie 2018, ora 19:32
2180 citiri
Miscarea "National School Walkout": Zeci de mii de elevi americani i-au cerut lui Trump masuri concrete privind armele (Video)
Foto: Captura Twitter

Zeci de mii de elevi americani si-au intrerupt miercuri orele pentru a-i cere presedintelui Donald Trump masuri concrete impotriva armelor de foc, prin sloganuri precum "Protejati-ne viitorul, nu armele de foc", relateaza AFP.

De la New York la Los Angeles si de la Chicago la Houston, acesti adolescenti si-au pregatit minutios pancarte si au repetat sloganuri in vederea acestui eveniment intitulat "National School Walkout". Pentru multi dintre ei este prima manifestatie.

Sute de elevi de la colegii si licee s-au adunat in fata Casei Albe, la Washington. "Rugaciunile nu sunt de ajuns", au strigat adresandu-se presedintelui.

Aceasta mobilizare in intreaga tara vizeaza de asemenea sa aduca un omagiu victimelor unui masacru comis cu o pusca semiautomata intr-un liceu din Florida, la o luna de la drama.

Intreruperea cursurilor a inceput la ora locala 10:00 si urma sa dureze 17 minute - cate un minut pentru fiecare dintre cele 17 persoane ucise prin impuscare pe 14 februarie la Parkland.

Insa, in numeroase scoli, elevii au depasit aceasta durata.

Prin intermediul unui grup nou format in districtul sau scolar, Alexander Bove, un liceean in varsta de 18 ani, a actionat timp de trei saptamani pentru a-si mobiliza colegii din liceul sau din Bethesda, in statul Maryland.

"Speram sa avansam cauza legislatiei cu privire la armele de foc, mai precis interdictia bump stocks (dispozitive care permit sa se traga in rafale), interzicerea pustilor de asalt, impiedicarea senatorilor si reprezentantilor nostri sa se atinga de banii NRA, puternicul lobby al armelor de foc", a explicat el.

"Rugaciunile nu sunt veste antiglont"

Elevii au scandat sloganuri ostile NRA. "Gandurile si rugaciunile nu opresc gloantele" armelor de foc, proclama un panou agitat de o adolescenta. Unii tineri s-au asezat, cu mainile la ochi, o evocare a unor adolescenti ucisi in Florida.

Ei au marsaluit apoi catre dealul Capitoliului, sediul Congresului.

Intr-o initiativa simbolica, aproximativ 7.000 de perechi de incaltaminte au fost depuse marti in fata impozantei cladiri, un omagiu adus celor 7.000 de copii ucisi cu arme de foc dupa masacrul de la scoala din Sandy Hook, in Connecticut (nord-est), in decembrie 2012.

"Vrem sa aratam Congresului si politicienilor ca nu aprobam, ca nu vom continua sa stam tacuti", a declarat Brenna Levitan, o liceeana in varsta de 17 ani. "Parkland va fi ultimul atac armat".

Peste 30.000 de oameni sunt ucisi pe an, in Statele Unite, in incidente implicand arme de foc.

In alte institutii scolare din tara, unde tineri au cazut sub gloante, precum liceul din Columbine, in Colorado, in 1999, erau prevazute mobilizari asemanatoare.

Organizatorii "National School Walkout" provin din Women's March - o miscare spontana care a adunat pe 21 ianuarie 2017 milioane de manifstanti impotriva accesului la Casa Alba al lui Donald Trump.

Mobilizare pe retelele sociale

Ei au facut mobilizare prin cuvinte de ordine ca #Enough (Ajunge) si #NeverAgain (Nu se va mai repeta niciodata) pe retele de socializare.

Miscarea se declara in mod hotarat impotriva "oricarei legislatii care ar viza fortificarea scolilor cu si mai multe arme".

Or tocmai pe aceasta cale s-a angajat Executivul luni.

Casa Alba a prezentat o serie de propuneri care nu prevad nici interzicerea armelor semiautomate si nici cresterea varstei legale la cumpararea acestor arme de la 18 la 21 de ani.

In schimb, administratia a promis sa formeze in manuirea armelor profesori voluntari si sa consolideze prezenta unor politisti si paznici inarmati in scoli.

Printr-o coincidenta, Nikolas Cruz, presupusul atacator de la liceul din Parkland, urma sa apara miercuri in vederea inculparii sale oficiale. Procurorii din Florida si-au anuntat intentia de a cere pedeapsa cu moartea impotriva tanarului in varsta de 19 ani.

Elevii americani au prevazut sa se intalneasca din nou sambata, pe 24 martie, la o mare adunare impotriva armelor de foc, la Washington, dar si in alte zeci de mari orase americane.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Miscarea National School Walkout, #elevi mars Trump arme , #America