Misiune top-secret SUA-Rusia: Eliminarea materialelor nucleare sovietice

Luni, 19 August 2013, ora 23:35
4358 citiri
Misiune top-secret SUA-Rusia: Eliminarea materialelor nucleare sovietice
Foto: The New York Times

Daca, in perioada Razboiului Rece, Statele Unite si Uniunea Sovietica aveau relatii destul de tensionate, iata ca acum America a reusit sa colaboreze cu Rusia intr-o misiune top-secret, timp de 17 ani, pentru eliminarea materialelor nucleare din epoca sovietica.

Cele doua tari au actionat impreuna pentru a pune in siguranta sute de kilograme de plutoniu si uraniu puternic imbogatit - suficient pentru a construi cel putin o duzina de arme nucleare - aflate la baza de testare nucleara Semipalatinsk din Kazahstan, potrivit The New York Times.

Aceste informatii au fost publicate recent intr-un raport al Centrului Belfer pentru Stiinta si Afaceri Internationale de la Harvard.

Acesta precizeaza faptul ca o misterioasa operatiune care a necesitat suma de 150 de milioane de dolari, platiti in mare parte de catre Statele Unite, a fost organizata de oameni de stiinta din domeniul nuclear, care se temeau ca teroristii ar putea descoperi materialul fisionabil si de a-l utiliza pentru a construi o bomba nucleara.

Siegfried Hecker, fost director al Laboratorului National de la Los Alamos, isi arata uimirea atunci cand a vizitat pentru prima data baza din Kazahstan. El a vazut kilometri de transee care au fost sapati pentru a dezgropa cabluri de cupru iradiate si vandute la chinezi.

Dupa aceea, o mana de oameni de stiinta rusi au inceput schimbul de informatii cu privire la acel loc. Sub un munte numit Degelen, au fost efectuate 209 de teste nucleare in 181 de tuneluri, care au acoperit peretii acestora cu reziduuri de plutoniu, insa nu toate dispozitivele au fost detonate.

Plutoniu pur si uraniu puternic imbogatit au ramas in interior. In urma unei colaborari americano-ruse, s-a realizat un proiect de peste 10 ani care a vizat eliminarea materialelor nucleare din zona.

Materialul fisionabil a fost acoperit cu beton, facandu-l practic inutilizabil. In octombrie 2012, s-a finalizat proiectul de curatire a regiunii contaminate.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#misiune secreta SUA Rusia, #proiect decontaminare nucleara Kazahstan, #eliminare materiale nucleare sovietice , #America
Comentarii