Moment istoric: SUA si Cuba reiau relatiile diplomatice

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 19:19
9091 citiri
Moment istoric: SUA si Cuba reiau relatiile diplomatice
Foto: Washington Note

Eliberarea americanului Alan Gross, miercuri, de catre Guvernul cubanez, dupa cinci ani de detentie, si convorbirea telefonica de marti dintre presedintii SUA si Cubei marcheaza reluarea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, dupa mai mult de jumatate de secol.

Un oficial al administratiei americane a spus ca eliberarea lui Alan Gross face parte dintr-o intelegere istorica dintre SUA si Cuba, care deschide calea unei revizuiri a politicii americane fata de insula, informeaza CNN.

Presedintele Barack Obama a discutat telefonic cu liderul de la Havana, Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, timp de o ora. Aceasta este prima conversatie la nivel prezidential a unui lider american cu unul cubanez, dupa Revolutia Cubaneza incheiata in anul 1959, precum si dupa criza rachetelor cubaneze, din toamna anului 1962.

Miercuri, Obama urma sa anunte de la Washington eliberarea lui Gross si o noua atitudine diplomatica fata de Cuba. In acelasi timp, si Raul Castro va vorbi la Havana.

Vestea este una excelenta pentru cubanezi, presedintele american urmand sa anunte si o relaxare majora a restrictiilor economice si cele privind calatoria in aceasta tara.

In plus, cele doua tari isi vor redeschide ambasadele, discutii preliminare privind urmatorul pas in normalizarea relatiilor diplomatice urmand sa inceapa saptamanile urmatoare.

Discutiile la nivel inalt dintre SUA si Cuba au inceput din luna iunie 2013, fiind facilitate de Canada si de Vatican, prin intermediul primului papa din America Latina din istorie - Papa Francisc.

Alan Gross a fost arestat in luna decembrie 2009, pentru spionaj, iar in schimbul sau au fost eliberati trei cubanezi aflati in inchisoare in SUA.

In plus, oficialii cubanezi au convenit sa elibereze 53 de detinuti pe care Statele Unite ale Americii ii considera drept detinuti politici, informeaza NPR.

#moment istoric SUA Cuba, #reluare relatii SUA Cuba, #relatii SUA Cuba , #America