Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Momente emotionante: Detinutii americani eliberati din Coreea de Nord au ajuns la familii (Video)

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 19:25
2216 citiri
Momente emotionante: Detinutii americani eliberati din Coreea de Nord au ajuns la familii (Video)
Foto: Wall Street Journal

Cei doi detinuti americani din Coreea de Nord, Kenneth Bae si Matthew Todd Miller, eliberati in urma unei misiuni secrete fara precedent la Phenian a sefului serviciilor americane de informatii, au sosit sambata seara in Statele Unite si s-au intalnit cu familiile lor.

Presedintele american Barack Obama a salutat "o zi minunata", dupa anuntarea eliberarii lui Kenneth Bae si Matthew Todd Miller, informeaza AFP.

Doi detinuti americani, eliberati din Coreea de Nord, dupa o misiune secreta

Directorul Serviciilor Nationale de Informatii (DNI) James Clapper s-a dus personal sa-i aduca inapoi in tara pe cei doi barbati, a precizat Biroul directorului (ODNI) intr-un comunicat.

Potrivit unui oficial american, aceasta vizita foarte scurta a lui Clapper la Phenian, unde a stat o singura zi, a avut loc in urma unei sugestii a nord-coreenilor, in urma cu mai multe saptamani, care au lasat sa se inteleaga ca ar putea sa-i elibereze pe cei doi, cerand sa fie trimis un oficial american de rang inalt in acest sens.

Seful serviciilor de informatii, care a fost "emisarul personal" al presedintelui american, tot potrivit acestui oficial, care a solicitat protectia anonimatului, a fost ales atat din cauza experientei sale in probleme coreene, cat si a statutului sau nediplomatic, ceea ce a permis ca vizita sa nu fie plasata in cadrul diplomatiei traditionale.

Dupa o zi in Coreea de Nord, Clapper a pornit catre Statele Unite impreuna cu cei doi, si au aterizat catre ora locala 21:00 (duminica, 07:00, ora Romaniei) la baza militara Lewis-McChord, in statul Washington (nord-vest), unde au fost primiti de catre rude.

La putin timp dupa sosire, Kenneth Bae, purtand o pereche de pantaloni kaki, o camasa si o haina negre, a multumit "tuturor celor care m-au sustinut moral, nu m-au uitat si mi-au sustinut familia in timpul acestei perioade extrem de dificile".

El a indemnat, tot in aceasta scurta conferinta de presa, ca "populatia din Coreea de Nord sa nu fie uitata".

Cele doua eliberari au loc la doua saptamani dupa eliberarea-surpriza a altui american, Jeffrey Fowle. Astfel, in mod oficial nu mai exista americani detinuti in Coreea de Nord.

O zi minunata pentru Obama

"Este o zi minunata pentru ei si familiile lor", a exclamat presedintele Obama, la Casa Alba, cu cateva ore inainte sa plece la Beijing, aliatul Phenianului.

"Suntem recunoscatori, desigur, ca se pot intoarce nevatamati", a adaugat el, fara sa multumeasca Coreei de Nord, criticata dur de catre Statelor Unite din cauza programului nuclear. Cele doua tari nu intretin relatii diplomatice, dar efectueaza schimburi prin intermediul Suediei si unui canal de comunicare, binecunoscut diplomatilor, la sediul ONU, la New York.

Kenneth Bae, un american de origine coreeana in varsta de 42 de ani, care are probleme de sanatate, a fost incarcerat in noiembrie 2012 si condamnat la 15 ani de inchisoare in aprilie 2013. El a fost acuzat ca este un activist crestin evanghelist care cauta sa "rastoarne" Guvernul nord-coreean.

Matthew Miller, in varsta de 24 de ani, a fost condamnat la sase ani de inchisoare de catre Curtea Suprema a Coreei de Nord, dupa ce a fost arestat in aprilie pentru ca si-a rupt viza si a cerut azil statului stalinist.

"Statele Unite cereau de mult timp autoritatilor nord-coreene sa elibereze aceste persoane, din motive umanitare", a precizat Jennifer Psaki, o purtatoare de cuvant a diplomatiei americane.

Nimic in schimb

La fel ca in cazul eliberarii lui Fowle, Statele Unite au afirmat ca nu au facut nicio intelegere pentru eliberarea celor doi barbati.

"Nu s-a oferit nimic in schimb", a dat asigurari un oficial de la Departamentul de Stat. "Insa Coreea de Nord este necesar sa aleaga intre a actiona concret, a lua decizii pozitive care pot conduce la o noua relatie cu Statele Unite si restul lumii, si a lua decizii care merg in directia opusa catre o izolare si mai mare", a spus acest diplomat.

Contactat de CNN, fostul ambasador american in Coreea de Sud Christopher Hill a declarat ca el considera aceste eliberari un "gest semnificativ" din partea Phenianului, "se pare fara conditii".

"Acest lucru poate insemna ca Executivul nord-coreean este dispus sa exploreze posibilitatea reluarii dialogului cu Statele Unite", a apreciat si Paul Carroll, un expert in Coreea de Nord si director al Programului Ploughshares Fund de la San Francisco.

Departamentul de Stat i-a avertizat sambata, din nou, pe cetatenii americani sa nu calatoreasca in Coreea de Nord.

Vizitele emisarilor americani au inceput in anii '90, in urma arestarii unor americani in Coreea de Nord. Cele mai cunoscute vizite pentru aducerea unor cetateni sunt ale fostilor presedinti Bill Clinton si Jimmy Carter.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#americani detinuti eliberati Coreea Nord, #Obama americani Coreea Nord , #America