Nou Razboi Rece intre SUA si Rusia?

Duminica, 22 Decembrie 2013, ora 10:16
5910 citiri
Nou Razboi Rece intre SUA si Rusia?
Foto: Arhiva

Cresterea tensiunilor dintre Statele Unite si Rusia ar putea duce la un nou Razboi Rece intre cele doua mari super-puteri, care ar ameninta intregul sistem geopolitic mondial.

O serie de analisti se teme ca, fara o functionare a relatiei dintre Washington si Moscova, marile probleme ale lumii ar ramane nerezolvate, si aici este vorba despre Iran, Siria sau Afganistan.

James Stavridis, amiral cu patru stele, in retragere, profesor la Tufts University, comenteaza pentru Foreign Policy actuala situatie geopolitica mondiala si sustine ca, in loc sa accepte deteriorarea continua a relatiilor cu Rusia, Statele Unite ar trebui sa caute orice posibila zona de cooperare, in ciuda frustrarilor si a pasilor inapoi.

Lista controverselor dintre cele doua super-puteri este lunga: Siria se afla pe primul loc. In timp ce Washingtonul crede intr-o solutie internationala care ar putea include o interventie armata pentru inlaturarea lui Bashar al Assad, Moscova se bazeaza pe Siria ca fiind cea mai puternica legatura in regiune, precum si o importanta piata pentru armamentul rusesc.

Pe de alta parte, un alt subiect de disputa este sistemul de aparare anti-racheta desfasurat in Europa de Est, initial in Romania si Polonia, pentru a apara NATO de rachetele iraniene. Rusia crede ca sistemul este indreptat impotriva sa, in ciuda tututor asigurarilor americane ca nu este asa.

In plus, mai exista controversa legata de ocuparea Georgiei de catre Rusia, care a urmat unui scurt conflict armat, in 2008. In acelasi timp, cazul lui Edward Snowden, fostul analist al Agentiei Nationale de Securitate care si-a gasit refugiul in Rusia este un alt "ghimpe". Ambitiile europene ale Ucrainei, Serbiei sau Republicii Moldova iarasi nu sunt privite cu ochi buni de catre Rusia, in timp ce Washingtonul le sustine.

Toate aceste probleme sunt amplificate si de situatiile interne ale celor doua tari. In Rusia, declinul demografic a atins cote alarmante, abuzul de droguri si consumul de alcool sunt la loc de cinste in statistici, iar puterea crescuta a insurgentei islamice in Daghestan creeaza probleme.

Mai exista si Vladimir Putin, fireste, care arata o antipatie fatisa vizavi de Statele Unite. Recent, presedintele Rusiei a scris, intr-un editorial publicat de New York Times, despre "aroganta Americii".

Daca sunt adunate toate aceste probleme, exista o mentalitate foarte asemanatoare celei din timpul Razboiului Rece. Insa nu pot fi negate si zonele in care exista cooperare. Surprinzator, una dintre aceste zone este Afganistanul.

In ciuda tensiunilor care exista si acolo, Rusia a fost de mare ajutor americanilor si coalitiei conduse de NATO. Au avut loc schimburi de informatii, Rusia a furnizat parte din elicopterele militare folosite si a donat arme si munitie fortelor de securitate din Afganistan.

Moscova a fost un partener bun pentru Statele Unite si in ce priveste operatiunile de combatere a navelor-pirat care praduiesc navele comerciale de pe coasta de est a Africii. In general, cooperarea dintre SUA si Rusia o "duce bine" pe planul luptei impotriva terorismului si a traficului de droguri.

In 2013 a existat si un mic pas inainte in ce priveste controlul strategic al armelor. Comisiile comune care ar urma sa initieze semnarea Tratatului START II s-au intalnit de mai multe ori, iar discutiile au facut progrese.

In opinia autorului articolului, aceasta ar putea fi cheia succesului relatiilor dintre cele doua super-puteri: gasirea mai multor domenii in care cooperarea sa functioneze. Fostul amiral mentioneaza, printre alte idei ce ar putea fi exploatate de ambele parti, cultivarea relatiilor la nivel inalt.

John Kerry s-ar putea intalni mai des cu omologul sau de la Moscova, Serghei Lavrov. Consilierul pentru securitate nationala, ambasadorul SUA la ONU, presedintele Comitetului pentru Relatii Externe din Senat sunt proaspat numiti, iar intalniri cu omologii lor de la Moscova ar fi binevenite pentru imbunatatirea relatiilor.

Un alt domeniu de cooperare care ar putea fi dezvoltat fara probleme este cel economic. Schimburile comerciale intre cele doua state ar putea fi imbunatatite. La fel, cooperarea in domeniul schimburilor de informatii, care functioneaza destul de bine intre SUA si Rusia.

James Stavridis subliniaza, in finalul comentariului sau, ca favorizarea "liniilor dure" in relatiile dintre cele doua super-puteri nu favorizeaza pe nimeni, iar pasul de la actualele tensiuni pana la situatia unui Razboi Rece este suficient de mic pentru a fi periculos.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia SUA Razboi Rece, #tensiuni ruso americane, #Barack Obama Vladimir Putin , #America