Nu, cetatenii SUA nu vor avea nevoie de vize ca sa intre in spatiul Schengen: Ce se va intampla, de fapt, din 2021

Duminica, 10 Martie 2019, ora 14:32
26388 citiri
Nu, cetatenii SUA nu vor avea nevoie de vize ca sa intre in spatiul Schengen: Ce se va intampla, de fapt, din 2021

Din 2021, cetatenii SUA vor fi nevoiti sa parcurga o etapa suplimentara inainte de a calatori intr-una dintre tarile europene care apartin spatiului Schengen.

Mai exact, vor fi nevoiti sa se inscrie in sistemul european de informatii si de autorizare privind calatoriile - ETIAS (prescurtarea de la European Travel Information and Authorization System) pentru a obtine o autorizatie de calatorie.

Iar cu toate ca, la prima vedere, poate parea ca un sistem de aplicatii pentru viza, in realitate nu este asa.

Potrivit publicatiei Quartz, in prezent, americanii pot calatori in tarile Schengen pentru maximum 90 de zile folosind pasaportul.

Din 2021, ei vor fi nevoiti sa se inscrie inainte in acest ETIAS, lucru obligatoriu pentru cetatenii tuturor statelor care nu apartin UE si care nu au nevoie de viza pentru a intra in spatiul Schengen. Pana acum, lista cuprinde 61 de natiuni si poate fi consultata AICI.

Ce presupune noul sistem

In esenta, prin acest sistem se va face un screening online al turistilor respectivi, din motive de securitate, astfel incat sa se previna intrarea in Europa a persoanelor periculoase.

Intr-o declaratie oficiala, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a transmis ca se asteapta ca 95% dintre aplicatii sa fie admise. Odata primit OK-ul, persoana respectiva primeste un permis de calatorie valabil timp de trei ani (ce va fi folosit impreuna cu pasaportul) sau mai putin daca pasaportul expira inainte de acest termen.

Chestionarul se va completa online, va dura cam 10 minute si nu va fi nevoie de o vizita la consulat. In plus, nu vor fi colectate date biometrice. Totusi, exista un tarif, de 7 euro ce trebuie achitat.

Informatii suplimentare despre ETIAS

Potrivit schengenvisainfo.com, ETIAS este "un sistem 100% electronic care permite autoritatilor sa obtina informatii despre vizitatorii din tarile care nu au nevoie de viza pentru a intra in Spatiul Shengen".

Si americanii au un sistem similar, care se numeste U.S Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

Procedurile legale pentru introducerea ETIAS au inceput in 2016 si estimarile arata ca va functiona incepand cu anul 2021.

Sursa citata arata ca prin ETIAS se va face o verificare a fiecarui aplicant pentru a determina daca acesta poate intra in Spatiul Schengen sau nu. Printre informatiile ce trebuie furnizate se numara nume, prenume, data si locul nasterii, cetatenia, adresa, email sau numar de telefon, traseul educational si cel profesional, prima tara UE pe care vrei sa o vizitezi si informatii legate de starea de sanatate, calatoriile in tarile cu conflicte armate, daca ai fost deportat sau ti s-a refuzat intrarea in vreo tara si de ce, precum si existenta unor antecedente penale.

In cazul minorilor, tutorele legal trebuie sa se inscrie in ETIAS.

"In vreme ce cetatenii statelor care nu au nevoie de viza pentru a intra in Spatiul Schengen pot calatori timp de 90 de zile pentru afaceri sau de placere, ei nu sunt nevoiti sa treaca prin procesul laburios de a obtine viza si tocmai de aceea ETIAS se va asigura ca aceste persoane nu reprezinta o amenintare", potrivit sursei citate.

Informatiile prezentate in fiecare cerere vor fi prelucrate in mod automat, in raport cu alte baze de date relevante ale UE si ale Interpolului pentru a stabili daca exista motive pentru a refuza autorizatia de calatorie.

Daca nu sunt identificate probleme, atunci persoana respectiva va primi in cateva minute permisul de calatorie. In caz contrar, cererea va fi respinsa, impreuna cu explicatii. Desigur ca va putea reaplica oricand, tinand cont de recomandarile primite.

In cazuri speciale, adica daca informatiile nu sunt concludente sau necesita investigatii suplimentare, cererea va fi verificata manual, iar acest lucru va dura intre 4 zile si maximum 2 saptamani.

Odata ce a trecut cu brio de ETIAS, persoana respectiva trebuie sa intre prin prima tara mentionata in chestionar. Apoi, poate intra de cate ori vrea in tarile din Spatiul Schengen, dar fara a depasi un total de 90 de zile intr-un interval de 180 de zile.

Sursa: schengenvisainfo.com/etias

"ETIAS reprezinta un instrument important care serveste la intarirea controlului la frontiera externa a UE si la sporirea protectiei cetatenilor nostri. Sistemul va permite identificarea persoanelor care ar putea prezenta o amenintare la adresa securitatii inainte ca acestea sa ajunga in Uniunea Europeana si va face posibila refuzarea acordarii unei autorizatii de calatorie acestora", a declarat anul trecut Herbert Kickl, ministrul de Interne al Austriei.

Citeste si:
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Deși a intrat în politică abia în 2016, Florin Cîțu, actualul contracandidat al lui Orban la șefia PNL, a avansat foarte rapid în funcțiile politice. Intrat la invitația Alinei Gorghiu,...
Sursa: Ziare.com