Nuland, atac dur la liderii din regiune care protejeaza coruptia (Video)

Autor: Ana Ilie
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 11:06
4202 citiri
Nuland, atac dur la liderii din regiune care protejeaza coruptia (Video)

Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, s-a folosit de un discurs tinut la un forum al unui grup de analiza american centrat pe strategia SUA-Europa Centrala pentru a lansa un atac la adresa coruptiei ce macina statele central-europene.

Nuland si-a inceput discursul anintind ca toamna aceasta se aniverseaza 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, cand tarile din Europa Centrala au inspirat lumea prin revoltele populare pentru alegeri libere, institutii independente, societate civila si presa libera, arata Departamentul de Stat.

Oficialul american a apreciat eforturile depuse de aceste tari pentru "reformarea economiilor, stabilizarea monedelor, privatizarea industriilor ineficiente, deschiderea pietelor muncii si primirea investitorilor straini. Pe scurt, au reinstaurat democratia liberala in inima continentului" si "au dovedit ca scepticii s-au inselat" dupa ce au aderat in valuri succesive la NATO si UE.

Nuland: Ucraina, cea mai mare provocare pentru Europa de la razboaiele iugoslave

Alegerea libertatii din urma cu 25 de ani este acum amenintata "si Europa Centrala este din nou la frontiera in lupta pentru protejarea securitatii si valorilor noastre".

Amenintarile interne: Coruptia si regresul democratic

Nuland arata ca amenintarile sunt externe si interne. La cele externe aminteste criza ucraineana si gruparea jihadista Statul Islamic. La cele interne, spune Nuland, trebuiesc subliniate in mod deosebit amenintarile la adresa democratiei si libertatilor.

Fara a mentiona specific o tara sau un lider, Nuland lanseaza un atac dur la adresa acestor amenintari venite chiar din interiorul democratiilor central-europene.

Adjunctul lui Nuland, in Romania: Oficialii sa arate societatii ce inseamna sa respecti statul de drept

"In regiune, cancerele gemene ale regresului democratic si coruptiei ameninta visul pentru care atat de multi au muncit din 1989 incoace. Si chiar cand incep sa culeaga roadele aderarii la NATO si UE, observam ca lideri din regiune par a fi uitat valorile pe care se bazeaza aceste institutii", arata diplomatul american.

"Asa ca astazi ii intreb pe acesti lideri: Cum puteti dormi noaptea sub patura articolului 5 al NATO si sa promovati 'democratia neliberal' ziua; cum puteti sa starniti nationalismul; sa restrictionati presa libera; sau sa demonizati societatea civila!", continua Nuland, tot fara a numi liderii la care se refera totusi destul de "transparent".

Oficialul american isi continua adresarea la adresa liderilor central-europeni pe care ii acuza de regres democratci si coruptie: "Ii intreb acelasi lucru si pe cei care pun pavaza in fata oficialilor corupti, ferindu-i de justitie; ocolesc parlamentul cand le convine; sau incheie intelegeri murdare care cresc dependenta tarilor lor de o sursa de energie, in pofida politicii oficiale de diversificare".

Citandu-l pe presedintele Barack Obama, care a spus ca guvernele opresive schimba intre ele "cele mai rele practici pentru a slabi societatea civila", Nuland arata ca acestea creeaza "gauri de vierme care submineaza securitatea, libertatea si prosperitatea tarilor lor".

"Tarile din Europa Centrala - prin UE si la nivel national - trebuie sa ramaan vigilente. Nu putem fi puternici decat cand protejam pluralismul politic, societatea civila si dreptul la opozitie in interiorul propriilor granite; cand guvernele noastre sunt curate, transparente si responsabile fata pe oamenii pe care ii servesc", mai spune Nuland.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...