O moschee in SUA, la kilometrul zero. Reconciliere sau controversa?

Luni, 16 August 2010, ora 21:16
2678 citiri
O moschee in SUA, la kilometrul zero. Reconciliere sau controversa?

Planurile legate de ridicarea unei moschei si a unui centru cultural islamic, in apropierea kilometrului zero, pe locul fostelor "Turnuri Gemene", continua sa polarizeze societatea civila nord-americana. Intre timp, in discutie, a intrat si presedintele Obama.

In SUA, aceste discutii publice se poarta din luna mai, atunci cand autoritatile locale din New York, au aprobat construirea unei moschei nu foarte departe de locul tragediei din 11 septembrie.

Casa Alba nu s-a implicat multa vreme in aceste dezbateri, pana vinerea trecuta cand presedintele Obama nu s-a opus ideii de constructie a unui centru cultural islamic, aproape de "kilometrul zero", analizeaza dw-world.de

Opozantii acestei idei au sarit ca arsi: "nu murdariti numele victimelor!"

Eforturi pentru reconciliere?

De fapt, este tocmai invers. La 11 septembrie au pierit si multi musulmani. De atunci, s-a vorbit despre reconciliere si toleranta.

Astfel, s-a pus in discutie problema teroristilor, in balanta cu cea a unor grupuri religioase. Nimeni nu a interzis ridicarea de biserici crestine in apropirea unor clinici ginecologice, unde se produc avorturi.

De ce sa nu se poata ridica un centru cultural islamic, care va fi deschis si altor grupuri religioase si care va arata adevarata fata a islamului?

Primarul New-York-ului, Michael Bloomberg, s-a implicat atat de profund in realizarea acestui centru musulman, incat si cei mai infocati sustinatori ai sai sunt derutati. Majoritatea new-york-ezilor este impotriva acestui proiect. Atunci, de ce primarul este "pentru"? Bloomberg vrea sa inoculeze cat mai adanc principiile unei societati tolerante, multiculturale si multietnice.

Parintii lui Bloomberg au tainuit originea evreiasaca a familiei. Avocatul lor a cumparat in nume propriu o casa in statul Massachusetts, intr-o zona dominata de conflicte rasiale. O asemenea experienta de viata lasa urme in sufletul oricarui om. Astfel, Bloomberg s-a dovedit omul potrivit la locul potrivit.

Multi opozanti s-au aratat indignati si au sarit la gatul primarului, spunand ca mai are sa construiasca un magazin pentru sushi, in Pearl Harbour si totul va fi gata.

Rudele victimelor din 11 septembrie il acuza pe Obama ca si-a parasit tara exact acolo unde inima ei a incetat sa mai bata, in urma cu 9 ani.

Citeste si:
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Joi, 29 iunie, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut prin parlament mai multe amendamente privind protejarea avertizorilor de integritate, în ciuda avertismentelor venite din partea...
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
Demisiile din USR se țin lanț după ce membrii echipei USR din Țările Nordice au demisionat în bloc. Printre cei 24 de demisionari s-au regăsit președintele filialei, vicepreședinții...