Unul din trei avioane americane private are probleme de inregistrare

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 12:46
1862 citiri
Unul din trei avioane americane private are probleme de inregistrare

Administratia Federala a Aviatiei (FAA) din Statele Unite are mari probleme cu inregistrarea datelor avioanelor civile. O treime din cele 357.000 de avioane private existente in SUA au probleme de inregistrare, fapt ce reprezinta un risc major de implicare a acestora in activitati teroriste sau trafic de droguri.

Situatia este atat de grava incat oficiali ai FAA sunt realmente ingrijorati de posibilitatea ca unii delicventi sa cumpere avioane fara ca autoritatile sa fie informate sau sa foloseasca numerele de inregistrare ale altor avioane, pentru a evita noile sisteme computerizate care pot urmari si identifica zborurile considerate suspecte. De aceea s-a luat masura reinregistrarii tuturor avioanelor particulare, informeaza Associated Press.

Reprezentantii FAA au afirmat ca aproximativ 119.000 de avioane din SUA au probleme de inregistrare, de la lipsa formularelor de inregistrare, vanzari neraportate, pana la inregistrari false.

Avioane cu proprietar necunoscut

In multe cazuri, FAA nu poate spune cine este propietarul unui anumit avion sau daca aparatul inca mai zboara sau a fost scos din uz. S-au inregistrat cazuri de traficanti de droguri care au folosit numere de inregistrare false sau situatii in care politia a retinut gresit un avion, din cauza inregistrarii eronate.

In 2011, FAA va anula toate cele 357.000 certificate si va reinregistra toate avioanele pentru a avea o evidenta corecta a acestora. Masura nu prea este pe placul posesorilor, a bancilor, liniilor aeriene si companiilor de leasing care deja au inaintat notificari luna trecuta, insa FAA isi justifica masura prin faptul ca problemele de securitate si pericolul actiunilor traficantilor de droguri si posibilelor atentate de genul celor de pe 11 septembrie sunt primordiale.

Aceasta masura nu are numai ratiuni de securitate, ci si de natura adminsitrativa, fiscala ca si pentru identificarea posibilitatilor de evidenta pentru situatile de cautare-salvare.

Rai pentru traficanti

Este dat spre exemplificare cazul unui avion retinut in Venezuela cu cocaina la bord, avand un numar de inregistrare pe numele unui oarecare Steven Lathrop din Ellensburg. La verificare, s-a constatat ca avionul acestuia era parcat in hangar la domiciliul posesorului. Traficantii folosisera un avion de acelasi tip la care atasasera numerele de identificare ale celui inregistrat oficial pe numele lui Lathrop.

Legile federale cer ca posesorii de avoane sa isi inregistreze aparatele la FAA si sa aiba la bord documentele de inregistrare pentru a fi verificate. Numarul de inregistrare este trecut pe fuselaj sau pe coada avionului si reprezinta si numarul de identificare in comunicarile pilot, turnul de control.

Situatia a devenit atat de grava deoarece, pana acum, posesorii trebuiau sa isi inregistreze aparatele doar la cumparare, fara a mai fi obligati sa raporteze daca le-au vandut sau nu le mai au in folosinta. Se cunosc si cazuri in care proprietarii au murit sau avioanele au fost distruse, dar acest lucru nu s-a raportat, ele inca figurand in evidente.

Dupa noile instructiuni, proprietarii vor trebui sa le raporteze si la vanzare si deasemenea sa raporteze starea si pozitia acestora la fiecare trei ani, pentru actualizarea datelor. Noul sistem informational si de urmarire si identificare cere actualizarea tuturor datelor.

Au urmat si continua insa dezaprobari si proteste din partea liniilor aeronautice, a Asociatiei Transportatorilor Aerieni din America. Alte grupuri sustin ca micile avioane particulare nu reprezinta un pericol prea mare pentru activitati teroriste.

David Warner, de la National Aicraft Financial Association a declarat ca previziunile potentialelor pericole au fost exagerate de catre FAA pentru a-si impune punctul de vedere. "Pericolul exista, dar se face prea mare tapaj pe aceasta reinregistrare", a declarat acesta.

Deocamdata insa, masura ramane valabila si va trebui pusa in aplicare de anul viitor.

Citeste si:
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în...
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...