Ziare.com

Operatiunea Tidal Wave: Bombardarea Ploiestului de catre SUA, acum 7 decenii (Video)

Joi, 01 August 2013, ora 10:47

   

Operatiunea Tidal Wave: Bombardarea Ploiestului de catre SUA, acum 7 decenii (Video)
Operatiunea militara "Tidal Wave" a reprezentat una dintre cele mai laborioase misiuni aviatice ale Statelor Unite din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Actiunea a constat in bombardarea rafinariilor de la Ploiesti, Romania, de catre Aviatia a 9-a a Statelor Unite care viza distrugerea resurselor de combustibil ale Germaniei naziste.

La misiunea care a avut loc pe 1 august 1943 au participat 177 de bombardiere tip B-24 ce au plecat de la o baza militara din Benghazi, Libia, potrivit ABC News.

Tintele bombardamentului american au fost rafinariile din zona Ploiestului, care produceau in acea vreme o treime din necesarul de combustibil al Germaniei naziste.

Campurile petroliere si rafinariile din regiune mai fusesera bombardate, de mai multe ori, de catre fortele aeriene rusesti, dar si de bombardierele americane din Orientul Mijlociu, in ianuarie 1942.

Aproape o treime din cele 177 de avioane americane care au participat la Tidal Wave au fost doborate, iar 30% dintre cei 1.758 de militari americani au fost ucisi, capturati sau disparuti.

Misiunea de bombardare a rafinariilor de la Ploiesti a insumat un zbor al avioanelor de 3.860 de kilometri dus-intors, actiune care a durat 18 ore.

In acea zi de 1 august 1943 si-au gasit sfarsitul, printre altii, si cinci ofiteri americani, colonelul John R. Kane, colonelul Leon Johnson, locotenent colonelul Addison Baker, maiorul John Jerstad si locotenentul Lyod "Pete" Hughes, care au fost decorati cu Medalia de Onoare.

Acum, dupa 70 de ani de la acea operatiune, veteranii de razboi americani se intalnesc in aceasta saptamana la Ohio, Statele Unite, pentru o reuniune aniversara.

La ultima intalnire a veteranilor de acum 10 ani si care a avut loc la Salt Lake City au particpat 85 de persoane.

Operatiunea Tidal Wave a fost misiunea cu cei mai multi militari decorati de catre Statele Unite.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6184 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bombardarea Ploiestiului de catre SUA acum 70 ani pare o guma fata..

De ceea ce urmeaza sa faca comania americana Chevron cu gazele de sist sau evreii canadiano-americani de la Gold Corporation.Toate acestea se vor intampla daca romanii vor sta cu bratele incrucisate si nu-i vor alunga pe acesti invadatori cum au facut eroii piloti,servantii de la antiaeriana si pompierii romani din Ploiesti la 01.08.1943.

 

domnu' Albulescu... lasa-te, zau asa

Aviatia a 9-a? Ce e aia?
Flota 9 Aeriana... da' ce sa-ti mai cerem?
Sint fascinat de capacitatea unora de a debita enormitati, chiar si cind toata lumea le spune non-stop...
"Errare humanum est, perseverare diabolicum".
Ia sa vedem, poti sa traduci asta cu Goagal?

 

Jan valjean trebuiau americanii sa rada bucurestiul de pe fata

pamintului sa scapati de mitici sa invatati minte sa nu fi jucata tzara la barbut si sa va asociati cu nemtii,,,cu bestialu ala de antonescu + regele +partidele traditiomnale ,,,,ce au bombardat na fost nimic,,ce a venit jaful petrolului si a uraniului la pactul infantilului Mihai cu rusii si comunistii de care voi santeti mindrii si progeniturilew lor (vezi geoana,oprescu si altii),,,,si azi cu nerusinare vreti sa guvernati Transilvania,,,,,jean esti pros,tan,,iar nu stii cine va sant dusmanii,,lasai pe americani in pace ca va eliberat in '89 azi lucrai la CAP,,,,,,hahahahaha

nea albulescule

scrie si matale un articol cu ce au facut si rusnacii prin romania dupa tradarea regelui, pina n-o sa vedem bustul maresalului Antonescu pus la loc de onorea insemana ca suntem inca in sfera de influenta sovietica, bulevardul victoriei ar trebui sa poarte acelasi nume de asemeni ar trebui facut un parculet mic cu un stilp in mijloc pisetoare pentru caini care sa poarte numele :parcul ion iliescu.

 

Omisiuni minore in articol

http://www.republicaploiesti.net/2010/08/bombardamentul-din-1-august-1943.html

http://adevarul.ro/news/bucuresti/mari-dezastre-bombardarea-bucurestilor-44-mii-morti-sute-cladiri-facute-praf-fotografii-socante-1_50bde9247c42d5a663cfca00/index.html

 

o istorie de care copiatorul albulescu habar nu areā€¦

raidul aviatiei americane din 1 august 1943 asupra rafinariilor din zona Ploiestiului a avut loc sub coordinarea Air Force 9, dar, din cinci grupe de bombardament trei faceau parte din Air Force 8 si doua din Air Force 8, deci, in realitate, majoritatea avioanelor si echipajelor faceau parte din Air Force 8.
foarte multe avioane participante la raid au fost doborate de apararea antiaeriana romano-germana, iar echipajele lor au fost luate prizoniere si duse, printre alte locuri de detentie, in lagarul de prizonieri aviator organizat la Timisul de sus, langa Predeal, unde au fost tratati de catre autoritatile romane cu foarte mare ingrijire. Acest lagar de prizonieri a devenit dupa venirea regimului communist o tabara de odihna pentru studenti.
o mare parte in organizarea confortului prizonierilor de razboi anglo-americani a avut Printesa Caragea careia i-a fost confiscata de regimul communist instaurat in Romania intreaga avere. (http://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_Caradja) a primit o pensie de merit din partea Congresului SUA si a primit inalte distinctii americane pentru grija pe care a avut-o pentru prizonierii de razboi americani aflati in captivitate in Romania.
langa orasul Savannah din Georgia se afla Muzeul memorial Mighty Eighth Air Force Museum unde, printer altele, se afla la loc de cinste fotografii ale Printesei Caragea.

 

Bun comentariul lui carrandash

Doar pentru cei pasionati de istorie:
In plus, pentru cei interesati: B-24 a fost produs la Willow Run, langa Detroit, de catre ford motor co. Pentru prima oara in istorie, henry ford a aplicat metodele de productie pe line la asamblarea avioanelor. Tot aici a fist sursa posterului devenit renumit, Rosie the Riveter, care ilumineaza rolul determinant al femeilor la productia avionului, si a efortului de razboi in general. Azi poate pare trivial, dar la vremea respectiva femeile lucrau, in general, doar in cateva branse (vanzatori, secretare, operator telefonie, etc) Munca in fabrica era vazuta ca atributul exclusiv al barbatilor. Razboiul a schimbat multe, printre care si acceptarea femeilor in aproape orice slujba.
Incidental, chiar saptamana era termenul limita despre demolarea cladirii in care s-au asamblat B-24, in Willow Run, Michigan. Multi ar vrea sa fie pastrat ca muzeu, dar nu sunt bani. S-a primit o extensie de 2 luni, dar se para ca fabrica va dispare.

Ne bucuram, ne-au bombardat frumos!

"Razboiul a schimbat multe, printre care si acceptarea femeilor in aproape orice slujba."
Tare frumos, mai ceva ca bombardamentele: copii fara ingrijire materna ajunsi salbatici, divorturi, curvasarie la locul de munca.
Vorba rromului activist de partid" Touarasi, in trecut burghezia se c...a in capu' nostru. Acu avem si noi gura"! Progresam voiosi.

@janvaljan

ai reusit sa-l convertesti tu cu japca si pe Frank Timis, huh? Ai naibii evreii astia...

 

Operatiunea Tidal Wave este considerata de expertii in istorie

militara americani,drept ziua neagra a aviatiei USA.
Pentru doua motive:
-pierderile au fost catastrofale
-scopul esuat,sondele continuand sa produca in pofida a catorva incendiate!
Dl Albulescu ne face un serviciu remarcabil incercand sa ne aduca aminte de anumite evenimente istorice!
Daca in articolele sale se mai strecoara erori,majoritatea formale,nu cred ca este cazul sa recurgem la jigniri care ne fac sa credem ca epidemia de "pontita"se extinde.
Putem sa le corectam in spiritul conlucrarii pentru acuratete.Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor