Pentagonul tine la sol toate avioanele invizibile F-35

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 11:13
6457 citiri
Pentagonul tine la sol toate avioanele invizibile F-35
Foto: Arhiva Pixabay

Pentagonul a anuntat ca toata flota mondiala de avioane F-35 a fost consemnata la sol, pentru o inspectie a conductelor de carburant, dupa ce in urma cu doua saptamani un astfel de aparat s-a prabusit.

"Fortele americane si partenerii internationali au suspendat temporar operatiunile de zbor ale aparatelor F-35, pentru a efectua o inspectie la nivelul flotei, la conductele de carburant din interiorul motorului", a anuntat Pentagonul, citat de Military Times.

"Daca sunt instalate tuburi de combustibil suspecte, piesele vor fi scoase si inlocuite. Preconizam ca inspectiile vor fi finalizate in urmatoarele 24-48 de ore", se mai preciza in anunt.

Sursa citata mentioneaza ca decizia a fost luata in baza datelor initiale din ancheta in curs de desfasurare asupra prabusirii unui avion invizibil F-35 in 28 septembrie.

Aparatul F-35B s-a prabusit la mijlocul zilei in apropiere de o baza a Corpului Puscasilor Marini din comitatul Beaufort, pe coasta Atlanticului.

Pilotul s-a catapultat si a fost gasit in viata, iar avionul a fost "total distrus", potrivit unui oficial militar american care a dorit sa ramana anonim.

Lansat la inceputul anilor 1990, F-35 este cel mai scump program de inarmare din istoria militara americana, cu un cost total estimat pentru Pentagon de aproape 400 de miliarde de dolari, obiectivul fiind producerea a aproape 2.500 de aparate in deceniile urmatoare.

Incluzand mentenanta, costul total al lui F-35 este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pentru toata durata programului, pana in 2070.

Dezvoltarea avionului a fost marcata de intarzieri fata de calendar si depasiri de buget.

In iunie 2014, intreaga flota de F-35 a SUA a fost consemnata la sol in urma unei decizii a autoritatilor americane, pentru a fi investigate cauzele unui incendiu misterios survenit la bordul unuia dintre aceste aparate.

Anul trecut, aproximativ 50 de avioane F-35A ale Fortelor Aeriene ale SUA au fost retinute la sol la baza aeriana Luke (Arizona) din cauza unei probleme privind oxigenul pilotilor. Dar toate acele incidente s-au produs la sol.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#avioane F35 consemnate sol, #avion F35 prabusit, #inspectie avioane F35 , #America