Povestea singurului semnatar al Declaratiei de Independenta a SUA care si-ar fi retras sprijinul

Luni, 04 Iulie 2016, ora 20:57
6774 citiri
Povestea singurului semnatar al Declaratiei de Independenta a SUA care si-ar fi retras sprijinul
Foto: Ziare.com

In aceasta zi, americanii sarbatoresc Ziua Independentei - la 240 de ani de la semnarea Declaratiei de Independenta, un document care a ramas pana astazi un simbol al libertatii americane. Putini stiu insa ca exista un semnatar al declaratiei care si-ar fi retras semnatura.

Astfel, desi multi dintre cei care au semnat pe 4 iulie 1776 sunt vazuti astazi ca niste eroi ai libertatii, nu toti se bucura de aceeasi reputatie glorioasa, scrie Business Insider.

Este exemplul lui Richard Stockton, avocat din New Jersey, care este cunoscut drept singura persoana care si-a retras semnatura de pe Declaratia de Independenta. Acest lucru a avut loc dupa ce, intemnitat de britanici pentru ca si-a pus numele pe document, Stockton a semnat un jurmanat de supunere Regelui George al III-lea, pentru a-si obtine libertatea, iar acest lucru cel mai probabil a dus la invalidarea sustinerii initiale a declaratiei.

Dar, desi la prima vedere pare un tradator, povestea sa este mult mai complexa.

Potrivit cartii "Ce nu va invata despre Revolutia Americana", de Mike Weight, Stockton provenea dintr-o familie instarita si a mers la Colegiul din New Jersey, cunoscut apoi drept Universitatea Princeton, fiind ulterior foarte apreciat de regele britanic.

Initial, Stockton avea o viziune moderata pe tema autonomiei americane si a cerut o reprezentare mai buna in Parlamentul britanic. In plus, s-a bucurat si de numiri importante din partea regalitatii britanice - un loc in consiliul executiv regal din New Jersey si in Curtea Suprema din New Jersey.

Ulterior, insa, a demisionat din aceste posturi si s-a alaturat luptei pentru o rupere completa de Anglia, fiind ales sa reprezinte New Jersey in Congres si calatorind apoi la Philadelphia. Avocatul a insistat sa fie ascultate ambele parti ale dezbaterii, inaintea luarii unei decizii, dar a fost influentat sa sustina independenta de argumentul puternic al lui John Adams, semnand in cele din urma declaratia.

Capturarea de britanici si intemnitarea

Spre sfarsitul anului 1776, a facut parte dintr-un comitet care a inspectat armata din nordul Americii, dupa care a descoperit ca britanicii au invadat statul sau natal. A reusit sa-si duca familia intr-un loc sigur, dar a fost capturat de britanici si intemnitat intr-o cunoscuta inchisoare din New York, unde a suferit de foame si din cauza temperaturilor foarte scazute.

In ziua capturarii sale, un amiral britanic si fratele sau, general, au emis o proclamatie prin care li se oferea amnistie revolutionarilor americani care semneaza un juramant de loialitate si care devin supusi ai regelui. Stockton a acceptat oferta, dupa cinci saptamani, si a fost eliberat din inchisoare.

Casa sa i-a fost insa distrusa de un alt general britanic, care i-a ars cartile si mobila, iar cand Stockton a parasi inchisoarea nu mai avea niciun ban si era foarte bolnav, iar reputatia sa era pusa in pericol.

A semnat un alt juramant apoi, declarandu-si supunerea fata de statul New Jersey si fata de Statele Unite. Apoi, pentru a-si castiga traiul, si-a reluat activitatea de avocat si cea educationala. A murit la 51 de ani, de cancer.

Nu este sigur daca acceptarea amnistitei britanice din 1776 a reprezentat o retragere a semnaturii anterioare de pe Declaratia de Independenta. Unii sustin ca de fapt nu si-a retras sustinerea - ci doar a facut o promisiune sa nu mai participe la razboi. Altii spun insa ca juramantul fata de britanici i-a anulat practic sustinerea declaratiei.

Indiferent insa daca a renuntat sau nu la idealurile sale revolutionare pentru a obtine eliberarea, a avut de infruntat apoi probabil cele mai dure consecinte dintre toti cei 56 de semnatari ai declaratiei - inchisoare si un loc urat in istorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#semnatar Declaratie Independenta SUA, #Declaratie Independenta SUA, #Ziua Americii 4 iulie , #America