Presiuni din America: Guvernul roman sa inceteze "persecutarea" bisericilor

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 21:48
5004 citiri
Presiuni din America: Guvernul roman sa inceteze "persecutarea" bisericilor
Foto: Arhiva

Douazeci de congresmeni americani i-au solicitat secretarului de stat John Kerry sa faca presiuni asupra guvernului roman pentru a pune capat "persecutarii" si sa "restituie integral" proprietatile "confiscate ilegal" de la biserici si alte grupuri religioase in timpul regimului comunist.

Potrivit BosNewsLife, congresmenii si-au manifestat ingrijorarea in legatura cu trei membri ai Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor care a fost condamnati la ani multi de inchisoare dupa ce au decis sa retuneze Colegiul Szekely Miko din Sfantu Gheorghe catre Biserica Reformata.

"Pe 28 iunie 2012, Curtea de Apel de la Buzau a anulat decizia de retrocedare, a amendat Biserica si i-a condamnat pe cei trei la cate trei ani de inchisoare, doar pentru ca si-au facut datoria", se arata in scrisoarea congresmenilor.

Fost secretar de stat condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare

Curtea Suprema de Justitie va da verdictul final pe 27 iunie, in cazul celor trei acuzati, Attila Marko, Tamas Marosan si Silviu Clim, amintesc americanii.

"Guvernul roman a inceput sa-i persecute pentru ca, facandu-si datoria, incearca sa serveasca justitia si sa restituie bunurile proprietarilor de drept", se mai spune in scrisoare.

In document se mai afirma ca evolutia acestui caz arata o "parodie de justitie" si se solicita returnarea imediata a institutiilor religioase intr-o maniera onesta si echitabila.

Scrisoarea este semnata de 13 congresmeni republicani si sapte democrati. Printre acestia se numara sefa comisiei pentru relatii externe, Ileana Ros-Lehtinen, si cel al Comitetului Helsinki, Christopher Smith.

Legea retrocedarilor: "Are foarte multe lipsuri, deci este perfecta pentru spagari" Interviu

Semnatarii sunt nemultumiti si de legea restituirii proprietatilor, recent adoptata, pentru ca perioada privind retrocedarea a fost crescuta de la cinci la zece ani.

Ei ii solocita lui Kerry sa protesteze fata de adoptarea acestui act, care s-a facut fara consultarea bisericilor si prin ignorarea obiectiilor pe care acestea le-au avut.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#congresmeni restituire biserici, #protest congresmeni restituire biserici, #congresmeni restituiri reformati , #America