Prezidentiale in SUA: Bernie Sanders a castigat primarele in doua din cele trei state democrate

Duminica, 06 Martie 2016, ora 13:04
2546 citiri
Prezidentiale in SUA: Bernie Sanders a castigat primarele in doua din cele trei state democrate
Foto: facebook/Bernie Sanders

Candidatul pentru nominalizarea Partidului Democrat la prezidentiale, senatorul Bernie Sanders, a obtinut sambata doua victorii importante in statele Nebraska si Kansas, acumuland astfel 45 de delegati, Insa, Hillary Clinton, ramane principala favorita, dupa victoria sa din statul populat Louisiana, care i-a asigurat sustinerea a 51 de delegati.

Liberalii au organizat sambata alegeri primare in trei state americane cu ocazia "Super Saturday", primele scrutinuri ce au loc dupa "Super Tuesday" si in care prezidentiabilii democrati se lupta pentru delegatii din Kansas, Nebraska si Louisiana. Dupa o cursa electorala dominata de Hillary Clinton, "Super Saturday" a reprezentat o sansa de afirmare pentru socialistul Bernie Sanders, care a iesit victorios in statele Kansas si Nebraska, obtinand astfel 45 de delegati, transmite Reuters.

Prezidentiale in SUA: Donald Trump si Ted Cruz, umar la umar - Miliardarul nu mai vrea alti oponenti

Insa premiul cel mare, reprezentat de statul Louisiana, a fost mult prea departe pentru ambitiile senatorului Sanders. Victoria din Louisiana i-a asigurat alti 51 de delegati lui Hillary Clinton, care are deja un avans considerabil in fata contracandidatului socialist.

Dupa alegerile primare din 18 state, fostul secretar de stat a castigat 11 state si un numar de 1.117 de delegati, in comparatie cu cei 477 de delegati ai lui Bernie Sanders. Hillary Clinton are nevoie de 2.383 de delegati pentru a obtine nominalizarea Partidului Democrat la Conventia din iulie, iar cu un numar total de 4.763 de delegati democrati care pot fi distribuiti, Bernie Sanders are inca sanse in ceea ce priveste cursa pentru Casa Alba.

Cu ocazia alegerilor primare, fiecare stat in parte poate sa isi stabileasca propriile reguli. Partidul Democrat aplica insa o regula unica in toate statele. Astfel, in fiecare stat un candidat primeste un numar de delegati proportional cu voturile obtinute. Exista, insa, si exceptii. Daca un candidat nu reuseste sa stranga cel putin 15% din sufragii intr-un district, nu primeste niciun delegat din districtul respectiv.

In momentul in care un candidat democrat se retrage din cursa pentru investitura democrata, toti delegatii pe care i-a strans sunt realocati celorlalti candidati.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Bernie Sanders victorie prezidentiale SUA, #Bernie Sanders prezidentiale SUA , #America