Procurorul general al SUA va face declaratii in Senat. Vrea sa ii dea replica lui Comey

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 10:27
2860 citiri
Procurorul general al SUA va face declaratii in Senat. Vrea sa ii dea replica lui Comey
Foto: Facebook Jeff Sessions

Jeff Sessions, procurorul general al Statelor Unite ale Americii, a declarat sambata, prin intermediul unei scrisori, ca va aparea in fata Comisiei pentru Informatii a Senatului SUA, pentru a adresa anumite chestiuni evocate de fostul director al FBI James Comey in cadrul audierii care s-a desfasurat saptamana trecuta.

Potrivit agentiei Reuters, Sessions i-a spus, prin intermediul unei scrisori, senatorului Richard Shelby, presedinte al Subcomisiei de credite a Senatului pentru Comert, Justitie, Stiinta si Agentii aferente, ca comisia de informatii este "cel mai potrivit" loc pentru a aborda chestiunile care au fost aduse in discutie in timpul audierii lui Comey

In scrisoare, Sessions nu a precizat daca marturia sa va fi publica.

"Avand in vedere rapoartele privind marturia recenta a domnului Comey in fata Comisiei pentru Informatii a Senatului, este important sa am ocazia sa abordez si eu aceste aspecte in forumul corespunzator", a scris Jeff Sessions in scrisoare.

Comisia "este cel mai adecvat forum pentru astfel de chestiuni, din moment ce a condus o investigatie si are acces la informatii clasificat, relevante", a adaugat procurorul general.

Comisia investigheaza ingerintele Rusiei in campania prezidentiala din 2016.

James Comey a declarat joi, in timpul audierilor din Comisia pentru Informatii a Senatului SUA, ca presedintele SUA nu a fost implicat in investigatia FBI privind posibila implicare a Rusiei in campania prezidentiala.

James Comey a mai spus ca "bunul simt" i-a dictat sa-si documenteze fiecare dintre cele noua conversatii cu Donald Trump, dintr-o multitudine de factori: circumstante, subiectele discutate si natura presedintelui. Comey sustine ca a simtit ca "va veni o zi cand va fi necesara o stenograma a discutiilor", nu doar pentru a se apara, ci pentru a apara integritatea FBI.

Comey a subliniat ca s-a temut de faptul ca presedintele ar putea sa minta in privinta conversatiilor si ca spera sa existe si inregistrari. Ulterior, fostul director al FBI a recunoscut ca a aratat notitele unor persoane din afara Departamentului de Justitie. Mai exact, la o zi dupa demiterea lui, Comey a rugat un prieten apropiat, profesor de drept la Universitatea Columbia, sa impartaseasca stenograma discutiilor cu un reporter.

"Simtul meu comun mi-a transmis ce se intampla in aceasta situatie, ca el cauta sa obtina ceva in schimbul mentinerii mele in functie. Am simtit ca depinde de cum reactionez eu, daca voi demonstra loialitate", a spus Comey in fata Comisiei pentru Informatii din Senatul american.

Intrebat daca crede ca Donald Trump a obstructionat justitia, James Comey considera ca nu are competentele necesare pentru a spune daca discutia pe care a avut-o cu presedintele a fost o tentativa de obstructionare a justitiei.

Declaratiile lui Comey:

Fostul sef al FBI, la audieri: Trump a spus pur si simplu minciuni. A incercat sa creeze o relatie de patronaj

Fostul sef al FBI nu are nicio indoiala ca Rusia a interferat in alegerile din SUA. La ce intrebari n-a vrut sa raspunda

Reactiile lui Trump

Mesajul lui Trump pe Twitter dupa dezvaluirile fostului sef FBI: Wow, Comey este un turnator!

Trump, intrebat de Comey in conferinta cu Iohannis: E un turnator, a mintit. Nu i-am cerut sa inchida ancheta si nici sa-mi jure loialitate

#procuror general SUA marturile Senat, #Jeff Sessions marturie Senat SUA , #America