Razboiul Rece: Proiectul secret al SUA de a detona o bomba nucleara pe Luna

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 18:52
8611 citiri
Razboiul Rece: Proiectul secret al SUA de a detona o bomba nucleara pe Luna
Foto: Daily Mail

Unul dintre episoadele Razboiului Rece, prin care Statele Unite voiau sa intimideze Uniunea Sovietica, a fost proiectul denumit A 119. Acesta prevedea detonarea unei bombe nucleare pe Luna in anul 1959. Din fericire, el a fost abandonat, americanii gandind ca ar exista un potential pericol pentru Pamant.

Suna ca un scenariu dintr-o carte science-fiction, dar planul a fost unul real in anii '50, potrivit Daily Mail.

In cursa spatiala din acea vreme, Statele Unite au considerat ca detonarea unei bombe atomice pe Luna ar fi aratat puterea Americii. Proiectul secret, care a purtat numele de "Un studiu al zborurilor lunare de cercetare" si poreclit "Proiectul A 119", nu a fost realizat niciodata.

Cu toate acestea, planificarea sa a inclus calcule ale astronomului Carl Sagan, atunci un tanar absolvent, asupra comportamentului prafului si gazului generate de explozie.

"Observarea bombei nucleare de pe Pamant ar fi intimidat Uniunea Sovietica si ar fi stimulat increderea in Statele Unite, dupa lansarea lui Sputnik", a spus fizicianul Leonard Reiffel.

Reiffel, in prezent in varsta de 85 de ani, a fost director adjunct al NASA. Sagan, care a devenit renumit mai tarziu prin popularizarea stiintei prin intermediul televiziunii, a murit in anul 1996.

Autorul uneia dintre biografiile lui Sagan a spus ca el ar fi comis o incalcare a securitatii in 1959, dupa ce a dezvaluit proiectul secret intr-o lucrare academica.

Conform scenariului, o racheta care transporta dispozitivul nuclear ar fi trebuit sa fie lansata dintr-o locatie secreta si ar fi urmat sa calatoreasca 384.000 de kilometri pana la Luna, unde bomba ar fi fost detonata.

Conducatorii proiectului au decis ca bomba sa fie una atomica, deoarece cea cu hidrogen ar fi fost prea grea pentru a fi purtata de rachete.

Reiffel a sustinut ca programul misiunii spatiale ar fi trebuit sa fie efectuat in anul 1959. Oficialii militari au abandonat ideea, aparent din cauza pericolului pe care l-ar fi avut asupra oamenilor. Au fost ingrijorati din cauza contaminarii radioactive a Lunii, a precizat Reiffel.

US Air Force a refuzat sa comenteze asupra acestui proiect, cand a fost contactata de catre agentia Associated Press.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#proiect secret Luna Statele Unite, #detonare bomba nucleara Luna, #Razboiul Rece bomba Luna, #proiect A 119 Air Force, #bomba detonata Luna SUA , #America