Razboiul Rece s-a terminat. Incepe razboiul informatic cu un Kremlin paranoic si insetat de putere

Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 12:09
9941 citiri
Razboiul Rece s-a terminat. Incepe razboiul informatic cu un Kremlin paranoic si insetat de putere
Foto: Arhiva Hepta.ro

In era razboiului informatic, aflat abia la inceput, regulile jocului inca nu au fost stabilite cu aceeasi precizie ca pe vremea Razboiului Rece. Asa se explica de ce relatiile ruso-americane sunt atat de complicate: cadrul strategic care ar putea oferi stabilitate inca nu a fost fixat.

Hackerii rusi par sa forteze limitele. In ultimele saptamani, printre tintele lor s-au numarat documentele electronice ale conducerii Partidului Democrat, emailurile private ale fostului secretar de stat Colin Powell, dar si informatiile privind testele anti-drog efectuate atletilor de top americani, se arata intr-un articol de opinie publicat de Washington Post sub semnatura lui David Ignatius.

Administratia Obama se intreaba cum sa raspunda, fiind divizata, ca in majoritatea cazurilor in care au loc dezbateri strategice, intre "ulii" si "porumbei". Insa toata lumea este de acord ca situatia actuala, in care furturile si scurgerile de informatii produc pagube si destabilizeaza obiective strategice ale SUA, este inacceptabila, sustine autorul articolului.

"O linie a fost depasita. Greu e sa stabilim cum sa raspundem efectiv", a declarat un oficial american.

Ca intotdeauna atunci cand este vorba despre o problema de politica externa, un bun punct de pornire este sa incerci sa intri in mintea potentialului adversar. In cazul de fata, un bun exercitiu este nu sa justifici comportamentul rusilor, ci sa il intelegi.

Rusii se cred nedreptatiti. Statele Unite, in viziunea lor, au destabilizat politicile Rusiei sustinand grupurile pro-democratie care au pus la indoiala autoritatea presedintelui Vladimir Putin.

Pentru americani, in schimb, asemenea campanii tin de libertatea de exprimare si de alte drepturi universale ale omului. Insa pentru un Kremlin paranoic si insetat de putere, acestea sunt "operatiuni secrete" ale SUA, mai scrie David Ignatius.

Oficialii rusi neaga ca s-ar amesteca in politicile SUA, dar din unele comentarii reiese clar ca ei cred ca America a tras prima in acest duel al destabilizarii politice.

In acest context au aparut in aceasta saptamana informatiile sustrase despre testele anti-drog facute de gimnasta Simone Biles si tenismenele Serena si Venus Williams. Rusii le-au expus cu gandul la numerosii atleti proprii acuzati de dopaj si descalificati de la Olimpiada.

Daca esti rus si ai sentimentul ca tara ta a fost umilita si pe nedrept calomniata dupa sfarsitul Razboiului Rece - si aceasta pare sa fie, in esenta, viziunea lui Putin asupra lumii - oportunitatea de a riposta prin intermediul atacurilor cibernetice pare sa fie atractiva, intr-adevar.

Cum ar trebui sa combata SUA atacurile cibernetice rusesti inainte ca ele sa devina cu adevarat periculoase? Am adresat aceasta intrebare mai multor oficiali ai SUA in ultimele saptamani si am obtinut puncte de vedere diferite, dezvaluie David Ignatius.

In strategia Departamentului de Stat publicata anul trecut se argumenta faptul ca ar trebui folosita o combinatie de trei abordari: raspuns intr-o maniera si in locuri la alegerea noastra, respingere a oportunitatilor de atac printr-o mai buna aparare si mobilitate, prin crearea unor sisteme redundante care sa supravietuiasca unui atac.

O serie de aspecte din aceasta strategie au fost citate in repetate randuri de oficiali. De exemplu, raspunsul SUA nu ar trebui sa fie tot in spatiul virtual, unde America, mai avansata, este mai vulnerabila la un atac decat Rusia.

Un alt punct de vedere este ca Administratia Obama ar trebui sa dezvaluie mai multe despre ceea ce stie in privinta atacurilor Rusiei, asa cum a facut in cazul hackerilor chinezi sau nord-coreeni.

Infricosatoarea balanta nucleara a ajuns in sfarsit intr-un echilibru dupa sfarsitul Razboiului Rece, dar acel model nu se aplica in spatiul virtual. Astfel de intelegeri nu pot fi controlate intr-o lume in care razboinicii cibernetici se pot grupa la o masa dintr-un local oarecare.

Normele comportamentului global sunt trasate prin incercari si esecuri, dupa o perioada urata de fortari si respingeri, acompaniate de discutii publice si private. Demararea acestui proces, de creare a noului cadru, va fi ultima provocare pentru administratia condusa de presedintele Barack Obama, subliniaza autorul articolului citat.

Citeste si ce ne spune seful FBI despre cum sa ne aparam de hackeri

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#razboi informatic Rusia SUA , #America