Referendum istoric: California se sparge in 6 state mai mici?

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 13:52
6783 citiri
Referendum istoric: California se sparge in 6 state mai mici?
Foto: The Independent

Un plan radical de spargere a Californiei in sase state separate, care a fost schitat initial de omul de afaceri Tim Draper, a strans suficient de multi sustinatori pentru a fi supus votului cetatenilor californieni.

O petitie in favoarea acestei idei a adunat 808.000 de semnaturi necesare pentru un referendum care urmeaza sa se tina in noiembrie 2016. Cei care au initiat campania non profit "Sase Californii" au anuntat ca vor depune oficial listele de semnaturi miercuri in capitala Californiei, Sacramento, scrie The Independent.

California este cel mai populat stat american, avand 38 de milioane de locuitori, si are una din primele 10 economii ale lumii. Tim Draper, care a facut avere investind in companiile Hotmail, Twitter, Tesla si Skype, sustine ca statul este prea mare si prea divers pentru a fi si guvernabil.

El a propus pentru prima oara spargerea Californiei in decembrie 2013 si a cheltuit 5 milioane de dolari din buzunarul propriu pentru a promova ideea.

Intr-un interviu din februarie, Draper a spus ca "cel mai puternic argument in favoarea celor 6 Californii este faptul ca nu suntem bine reprezentati. Fiecare regiune are propriul ei interes si cred ca statul este neguvernabil pentru ca regiunile nu pot impaca toate aceste interese.

Ma gandesc la cele 6 Californii ca au nevoie de un restart, ca sa le permitem acestor state sa coopereze si sa intre in competitie unul cu celalalt".

Harta Californiei sparta realizata de Draper include un stat nou numit Silicon Valley, care ar detine orasul San Francisco si sediile multora dintre cele mai de succes firme din lume, cum ar fi Apple sau Google, dar si domiciliul lui Draper din localitatea Atherton.

Orasul San Diego si regiunea Orange ar deveni parte a Californiei de Sud. Los Angeles ar deveni capitala Californiei de Vest.

Pamanturile cultivate din jurul oraselor Bakersfield, Fresno si Stockton vor fi cunoscute drept California Centrala, in timp ce California de Nord ar avea in centru orasul Sacramento si terenurile cultivate cu vie din jur.

In fine, in nordul indepartat al actualului stat California, s-ar naste statul Jefferson.

Destramarea Californiei conform acestui plan ar crea instantaneu cel mai bogat stat al SUA, Silicon Valley, dar si cel mai sarac, California Centrala. Planul se suprapune pe o initiativa mai veche a locuitorilor din nord care au mai votat o data secesiunea si constituirea unui al 51-lea stat al SUA, numit Thomas Jefferson.

Expertii spun insa ca planul nu are nicio sansa de reusita. In trecut, mai multe astfel de initiative, care au existat inca de la crearea Californiei, in 1850, au esuat. Majoritatea democrata din Parlamentul Californiei se opune acestei idei, iar un sondaj realizat in februarie arata ca 59% dintre californieni resping initiativa.

Chiar daca votantii ar aproba ideea intr-un referendum, acesta ar trebui sa fie aprobat de Congresul SUA. Datorita faptului ca fiecare stat are 2 senatori la Washington, noile teritorii ar putea astfel sa trimita in Congres 10 noi senatori.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#California destramare sase state, #sase Californii petitie referendum, #California spargere referendum petitie , #America