Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Revolte in America: Inca un negru ucis de politie

Autor: Ana Ilie
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 08:45
5045 citiri
Revolte in America: Inca un negru ucis de politie
Foto: USA Today

Un nou incident cu potential exploziv a avut loc in America. Un cetatean de culoare a fost impuscat mortal de un politist alb, in Phoenix, Arizona. Incidentul vine pe fondul amplelor manifestatii de strada, pe alocuri violente, ce au cuprins SUA dupa doua incidente similare.

Rumain Brisbon a fost impuscat marti seara de un politist care s-a simtit amenintat de acesta. Brisbon, in varsta de 34 de ani, era neinarmat, scrie USA Today.

Politistii din Phoenix au ajuns la locuinta lui Brisbon dupa ce au fost alertati ca are loc o tranzactie de droguri intr-o masina. Brisbon era soferul masinii. I s-a cerut sa coboare din masina si sa tina mainile la vedere, insa acesta a deschis portbagajul, a luat ceva de acolo, apoi si-a bagat mainile in pantaloni.

Politistul si-a scos arma, Brisbon s-a refugiat in apartamentul care se afla in apropiere si a fost urmarit de politisti, care in cele din urma l-au imobilizat. In timpul luptei, Brisbon a dus mana la buzunarul pantalonilor si politistul i-a apucat-o, spunandu-i sa o tina la vedere. In acest timp, politistul a avut impresia ca simte tocul unei arme in buzunarul suspectului, a detaliat politia din Phoenix.

Politistul nu a reusit sa-l mai tina imobilizat pe Brisbon si pentru ca se temea ca acesta va folosi arma din buzunar a tras de doua ori. In cele din urma s-a dovedit ca Brisbon avea un flacon cu pastile calmante. Barbatul de culoare a decedat in urma incidentului.

Politia s-a declarat constienta de natura delicata a cazului si a cerut comunitatii sa permita anchetatorilor sa stranga toate datele necesare investigatiei.

Incidentele in care persoane de culoare au fost impuscate mortal de politie in SUA l-au alertat pe secretarul general ONU, Ban Ki-moon, care a cerut autoritatilor americane sa faca tot posibilul pentru ca politia sa raspunda pentru actiunile sale.

Noi revolte in America: Alti politisti scapa dupa ce au ucis un cetatean de culoare

Incidentul survine in conditiile in care noi revolte au izbucnit in America, la inceputul acestei saptamani, dupa ce un juriu din New York nu i-a pus sub acuzare pe politistii implicati in moartea lui Eric Garner, un cetatean de culoare. Garner a murit sufocat dupa ce a fost prins cu bratul dupa gat, intr-o miscare numita "choke hold".

Demonstratii au avut loc in Washington, New York, California, Seattle, Atlanta si Denver. In Seattle, protestatarii s-au intins pe trotuar, unii au scandat "nu pot sa respir" sau "incetati sa mai omorati negri".

Decizia juriului din Staten Island vine dupa una similara, unde un juriu din Missouri a decis sa nu puna sub acuzare un politist implicat in moartea lui Michael Brown, un adolescent de culoare neinarmat.

Revolta in America: Confruntari intre politie si manifestanti

Dupa decizia din Missouri, America a fost zguduita de ample proteste de strada, devenite pe alocuri violente.

Oamenii au fost revoltati de ceea ce considera a fi discriminarea politiei fata de persoanele de culoare. Protestele, initial localizate in Ferguson, statul Missouri, unde a fost ucis Michael Brown, s-au raspandit si in orasele importante ale tarii, New York, Chicago, Seattle si Los Angeles.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#America negru ucis politie, #America revolte politie , #America