Romania, felicitata in SUA la 25 de ani de la prabusirea comunismului

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 12:04
2350 citiri
Romania, felicitata in SUA la 25 de ani de la prabusirea comunismului
Foto: Wikipedia

Romania a fost felicitata cu ocazia Zilei Nationale si implinirea a 25 de ani de la prabusirea comunismului printr-o declaratie prezentata in fata Congresului SUA de catre Michael Turner (foto), presedinte al Adunarii Parlamentare a Aliantei Nord Atlantice (NATO) si co-presedinte al grupului de prietenie pentru Romania din Congresul SUA.

Congresmenul american a subliniat in mesajul sau si faptul ca Rusia incearca sa destabilizeze Europa de Est, cu scopul de a-si recastiga influenta in teritoriile pierdute dupa prabusirea URSS, iar parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite joaca un rol esential in ceea ce priveste securitatea regionala si globala, in contextul crizei din Ucraina, se arata in documentul publicat pe site-ul Coalitiei romanilor pentru combaterea coruptiei.

"Interceptorul de rachete balistice de la baza aeriana Deveselu, aproape de granita cu Bulgaria, va asigura protectie antiracheta aliatilor nostri din Europa si Orientul Mijlociu", a subliniat Michael Turner in declaratia citita in fata Congresului SUA la data de 3 decembrie.

Congresmenul american a vorbit si despre contributia substantiala a Romaniei, un partener strategic "cheie", adusa in calitatea sa de membru NATO si aliat al Statelor Unite la eforturile de consolidare a securitatii si stabilitatii regionale si euro-atlantice.

"Dupa cum stiti, Rusia incearca din nou sa destabilizeze o parte Europei de Est si sa-si restabileasca influenta asupra teritoriilor pierdute dupa destramarea Uniunii Sovietice. De aceea, este extrem de important ca Statele Unite, Romania si alti aliati europeni sa continue sa lucreze impreuna pentru a consolida alianta transatlantica si a sustine securitatea regionala", a mai spus acesta.

In incheierea declaratiei sale, Michael Turner si-a invitat colegii din Congres sa i se alature in demersul sau de a transmite felicitari Romaniei pentru aniversarea Marii Uniri de la 1918, dar si a "25 de ani de la caderea regimului comunist".

Reactii

Declaratia a fost primita "cu satisfactie" de catre Ministerul de Externe al Romaniei, se precizeaza intr-un comunicat remis presei.

"Faptul ca declaratia Congresmanului Turner incepe si se incheie cu referirea la caderea comunismului din Romania, dar mentioneaza explicit ca Rusia destabilizeaza Europa de Est in incercarea de a recastiga teritoriile pierdute odata cu dezmembrarea Uniunii Sovietice arata clar pericolul care paste Romania (...)

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este un pilon de baza pentru securitatea Romaniei si trebuie intarit pe toate caile. Daca bravii militari romani au ajutat dezvoltarea aspectului militar al acestui Parteneriat Strategic dintre Romania si SUA, cred ca este rolul nostru, al comunitatii romanesti din Statele Unite, sa ajutam la dezvoltarea celorlalte aspecte ale parteneriatului, care includ cresterea schimburilor economice si culturale sau promovarea democratiei si a statului de drept", a comentat pr. Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Michael Turner declaratie Romania comunism, #congresman american declaratie Romania comunism, #Chris Terhes Romania Rusia , #America