Rusia i-a manipulat online pe afroamericani sa nu mearga la vot in 2016

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 09:34
4004 citiri
Rusia i-a manipulat online pe afroamericani sa nu mearga la vot in 2016
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Campania de propaganda desfasurata de Rusia pe retelele sociale inainte de prezidentialele americane din 2016 a incercat sa ii determine pe afroamericani sa se abtina de la vot, iar dupa victoria lui Donald Trump a devenit tinta procurorul special Robert Mueller, potrivit unor rapoarte comandate de Senatul SUA.

Internet Research Agency (IRA), agentie cu sediul la Sankt Petersburg si considerata de justitia americana ca o ferma de "troli" platita de Kremlin, a incercat in timpul campaniei prezidentiale sa descurajeze de la vot segmente de populatie in general apropiate de democrati, ca tinerii, minoritatile etnice si comunitatea LGBT (lesbiana, gay, bisexuala, transsexuala si intersexuala), relateaza AFP.

Agentia a pus un accent deosebit pe alegatorii afroamericani, indica analiza cea mai completa pana in prezent a miilor de mesaje si publicatii difuzate pe retele sociale de IRA, intre 2015 si 2017, efectuata in comun de Universitatea Oxford si specialisti de la Graphika in noile media.

Un alt raport comandat de Senat a fost elaborat de societatea New Knowledge si Universitatea Columbia in special.

IRA a creat astfel numeroase conturi sub false profiluri americane destinate comunitatii afroamericane. Unul dintre acestea, numit "Blacktivist", trimitea mesaje negative despre candidata democrata Hillary Clinton, acuzata ca este oportunista, dornica numai sa castige voturi.

"Aceasta campanie a vizat sa convinga ca modul cel mai bun de a ameliora cauza comunitatii afroamericane era boicotarea alegerilor si concentrarea pe alte subiecte", au scris autorii raportului.

In paralel, o parte a celor 3.841 de conturi de Facebook, Instagram, Twitter sau Youtube studiate a cautat sa ii determine pe alegatorii albi apropiati republicanilor sa participe la vot.

Initial, mesajele au sustinut tezele republicane - apararea dreptului de a purta arma sau lupta impotriva imigratiei - fara sa citeze favoriti. Dupa ce candidatura lui Donald Trump a capatat consistenta, mesajele IRA i-au fost clar favorabile, potrivit acestui studiu.

Potrivit unui studiu al Pew Research Center, rata participarii alegatorilor albi a crescut in 2016, in timp ce a minoritatii afroamericane, la 59,6%, s-a redus cu cinci puncte in raport cu 2012.

Mai multi angajati ai IRA, finantata de oligarhul Evgheni Prigojin, au fost inculpati de justitia americana pentru ingerinta in alegerile din 2016.

Robert Mueller, noua tinta

Campania de propaganda a evoluat ulterior pentru a-si gasi o noua tinta dupa victoria lui Donald Trump: procurorul special Robert Mueller, insarcinat sa ancheteze asupra banuielilor de intelegere secreta intre echipa de campanie a omului de afaceri republican si Rusia, a informat luni seara Washington Post.

Conturi alimentate de rusi pe retelele sociale au difuzat astfel mesaje in care se afirma ca Robert Mueller este corupt, o postare pe Instagram mergand pana la a pretinde ca el a lucrat in trecut cu "grupuri islamiste radicale".

Citește și:
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 -...