Rusia si China incep o noua cursa a inarmarii - SUA trebuie sa li se alature

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 22:09
14435 citiri
Rusia si China incep o noua cursa a inarmarii - SUA trebuie sa li se alature
Foto: Facebook/ U.S. Army

In prezent se poate discuta despre un posibil mare conflict intre puterile mondiale, Rusia si China aflandu-se intr-o cursa a inarmarii. Nu acelasi lucru poate fi spus si despre Statele Unite, care sunt mai putin active in acest sens.

Nu se poate spune cu adevarat ca un conflict de mare amploare este din nou de actualitate, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, pentru ca de fapt acesta nu s-a incheiat niciodata, scrie Lamont Colucci, pentru US News.

Unii chiar au avertizat, dupa atentatele de la World Trade Center, ca o atentie excesiva acordata contraterorismului va rezulta in sporirea mitului ca acest conflict intre marile puteri este incheiat.

De ce se tem Rusia si China de parteneriatul dintre Europa si SUA

Tot timpul si toata energia folosite pentru a fi invinse al Qaida si alte grupari similare au fost totdeauna un mic spectacol fata de amenintarile care ar putea fi reprezentate de o Rusie resurgenta sau o China a carei putere este in crestere.

Printre discutiile despre atacuri aeriene simulate care amintesc de epoca Razboiului Rece si incursiunile navale ale rusilor, incursiunile maritime ale chinezilor si spectrul ca evenimentele din Ucraina si din Crimeea vor fi repetate in tarile baltice, exista si amenintarea tot mai mare a noilor arme care cauta sa submineze puterea militara si apararea americane.

Armele de maine pe care le urmaresc Rusia si China

Noile arme se impart in trei categorii principale: rachetele hipersonice, noile drone si sistemele antisatelit. Cea mai periculoasa este racheta hipersonica, aceasta putand ajunge la viteze incredibile de peste 22.000 de kilometri pe ora. In prezent nu exista sistem de aparare in fata unui asemenea tip de racheta.

Rusia si China lucreaza la astfel de rachete, iar chinezii le-ar putea avea operationale pana in anul 2020 si spera sa dispuna de versiuni conventionale care pot tinti bunurile navale americane din Oceanul Pacific.

In ce priveste a doua categorie, dronele noi si sofisticate, rusii cauta sa realizeze drone submarine care ar putea transporta o incarcatura nucleara. Dronele ar urma, teoretic, sa le permita rusilor sa patrunda in sau in apropierea unui port american.

In fine, a treia categorie o reprezinta sistemele antisatelit, arme folosite pentru a bloca, "orbi" sau dobori satelitii americani. Atat Rusia, cat si China incearca cu putere sa gaseasca modalitati noi si mai bune pentru a face acest lucru.

Cine ar castiga daca America, Rusia si China ar porni acum la razboi

Chiar si asa, toata aceasta discutie despre platformele de arme este fara sens intr-un vid strategic. Intrebarea nu ar trebui niciodata sa se centreze pe momentul in care aceste arme ar fi desfasurate sau cum, ci de ce. De ce aceasta cautare a inarmarii care va ameninta in mod inerent Statele Unite dintr-o perspectiva existentiala?

Amenintarile aici nu sunt despre degradarea influentei americane intr-o regiune precum Orientul Mijlociu, amenintarea aici este de a rasturna America dintr-o pozitie de intaietate strategica, ce garanteaza stabilitatea internationala.

Intrebarea pentru urmatorul presedinte american este asadar cum sa depaseasca aceasta amenintare tot mai mare. Asta va insemna ca SUA nu doar vor avea nevoie sa-si accelereze propriul orar privind aceste arme, ci si sa creeze unele noi si inovatoare.

In plus, vor trebui sa investeasca in noi sisteme antiracheta si, un lucru si mai important, sa controleze orbita Pamantului - arme spatiale, aparare spatiala, nave spatiale, platforme si baze.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Rusia China cursa inamare, #arme Rusia China, #Rusia China razboi America, #America cursa inarmare , #America