Scutul antiracheta din Romania, Anaconda in jurul Rusiei - Pravda

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 13:36
4624 citiri
Scutul antiracheta din Romania, Anaconda in jurul Rusiei - Pravda

Statele Unite si Romania au semnat un acord in urma caruia elemente ale scutului american antiracheta vor fi amplasate in aceasta tara europeana. Elemente ale sistemului EUROPO ar urma sa fie amplasate si in Turcia.

Toate informatiile indica faptul ca "masina de razboi" a Statelor Unite se apropie de granitele Rusiei, scrie Pravda.

Acordul romano-american a fost semnat la 13 septembrie, in cadrul unei vizite la Washington a presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Acesta s-a intalnit cu Barack Obama, fara ca reuniunea sa fie planificata.

Potrivit documentului semnat, pana in 2015, elemente ale sistemului american vor fi instalate la baza militara de la Deveselu. Acestea vor include radarele Aegis, un centru operational de control si baterii de rachete mobile, cu interceptoare pentru rachetele SM-3 si Standart-3.

Aproximativ 200 de soldati americani vor fi rezidenti ai bazei militare, urmand ca, in caz de necesitate, numarul acestora sa creasca la 500. Nicaieri in acord nu se precizeaza impotriva carui stat este indreptat scutul. Oficialii americani si romani au repetat faptul ca nu Rusia ar fi tinta, dar, din punct de vedere al Moscovei, asigurarile nu sunt foarte credibile.

In urma cu catva timp, SUA si Turcia au anuntat ca pe teritoriul acesteia din urma va fi instalat sistemul de radar EUROPRO.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Ankara a subliniat ca decizia de a implementa proiectul acestui radar a fost luata la summit-ul de la Lisabona, din 2010, iar Turcia a contribuit activ la planurile originale.

Potrivit unui diplomat turc, radarul va fi amplasat in sud-estul Turciei, ceea ce va permite "scanarea" unei arii de cateva mii de kilometri. Iarasi, Turcia insista ca noul sistem nu este indreptat impotriva nimanui, precizand ca in special nu este indreptat impotriva Rusiei.

Rusia: Tratatul START, in pericol dupa semnarea acordului Romania-SUA

Potrivit planurilor americane, Turcia va gazdui primul sistem mobil de radar AN/TPY-2, care urmeaza sa fie dezvoltat astfel incat sa anunte orice amenintare la adresa Statelor Unite sau Europei.

Aparitia a cel putin doua sisteme militare in imediata apropiere a granitelor Rusiei nu are cum sa nu-i ingrijoreze pe mai marii de la Moscova.

Intr-o recenta declaratie, seful diplomatiei ruse a subliniat ca trebuie sa existe un acord special care sa stabileasca faptul ca nici unul dintre elementele scutului antiracheta american nu este indreptat impotriva Rusiei.

Presa straina: Romania si SUA au semnat intelegerea care irita Rusia

"Evolutiile din ultimul timp arata ca este nevoie de asigurari solide care sa ne arate ca sistemele militare americane si ale NATO desfasurate pe teritoriul Europei nu sunt indreptate impotriva fortelor strategice ale Rusiei", se afirma intr-un comunicat publicat recent de MAE de la Moscova.

Pe de alta parte, subliniaza Pravda, la nord de Rusia functioneaza deja un alt radar american. Desi oficial are drept scop monitorizarea deseurilor spatiale, radarul din Varde (Norvegia), oficiali rusi suspecteaza ca acesta a fost instalat incalcand Tratatul de neproliferare al armelor nucleare semnat in 1972.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#scut antiracheta, #presa rusa acord sua romania, #scut antiracheta Romania Deveselu , #America