Seful armatei SUA: In Europa ar putea avea loc revolte, din cauza crizei financiare

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 14:28
3349 citiri
Seful armatei SUA: In Europa ar putea avea loc revolte, din cauza crizei financiare

Seful Statului Major al Statelor Unite ale Americii a declarat ca este ingrijorat in privinta "unei potentiale revolte civile" in Europa, pe masura cresterii crizei financiare.

Generalul Martin Dempsey a spus ca nu este clar daca ultimele masuri luate de liderii europeni vor fi suficiente pentru a tine unita zona euro, adaugand ca o izbucnire a unui conflict social ar putea avea consecinte pentru Pentagon, transmite BBC.

Generalul Dempsey a afirmat, cu ocazia unei intalniri organizate de Consiliul Atlantic, ca "zona euro se confrunta cu un mare risc".

Seful armatei americane se teme ca militarii Statelor Unite ar putea sa fie nevoiti sa rezolve problemele din zona euro, "din cauza potentialului unei revolte civile si a unei ruperi a Uniunii".

Statele Unite ale Americii au peste 80.000 de militari si 20.000 de civili care activeaza in Europa, mare parte in Germania. Martin Dempsey a servit SUA, ca general, in razboiul din Irak.

"Stiu ca ei au luat niste masuri legate de cele 17 tari membre ale zonei euro, pentru a incerca o imbunatatire a politicii monetare si fiscale. Dar nu este clar daca aceste masuri vor fi liantul care va tine impreuna aceste tari", a mai declarat seful Statului Major american.

Anuntul generalului american vine dupa ce, vineri, Marea Britanie a fost singura tara din Uniunea Europeana care a refuzat sa semneze noul tratat care forteaza o uniune fiscala, scuzandu-se cu interesele nationale. Celelalte 26 de tari, in frunte cu Germania si Franta, au votat adoptarea unui acord cu penalitati pentru incalcarea regulilor deficitului.

Decizia de vineri, de la summitul UE de la Bruxelles, nu a generat prea multe reactii din partea pietelor financiare, care sper ca Banca Centrala Europeana sa intervina mai mult.

Cresterea costurilor imprumuturilor din unele state ale zonei euro au impins guvernele nationale sa adopte noi masuri de austeritate.

Criza financiara din Europa a facut deja doua victime in randul liderilor europeni. Premierii Greciei si Italiei, George Papandreou si Silvio Berlusconi, au fost nevoiti sa-si dea demisia.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....