Senator SUA: Dronele au ucis peste 4.700 de oameni

Joi, 21 Februarie 2013, ora 12:01
2490 citiri
Senator SUA: Dronele au ucis peste 4.700 de oameni
Foto: Arhiva

Senatorul american Lindsey Graham a dezvaluit ca numarul oamenilor ucisi de drone este de 4.700, fiind primul oficial al SUA care face publica o astfel de informatie. El ar putea fi acuzat ca a divulgat secrete de stat.

Este pentru prima data cand un politician sau vreun reprezentant al institutiilor americane face referiri la numarul total al victimelor produse de atacurile cu drone. Aceste actiuni au fost condamnate de organizatiile pentru drepturile omului ca asasinate ilegale.

"Am omorat 4.700. Cateodata mai lovesti si persoane nevinovate, urasc acest lucru, dar suntem in razboi si am reusit sa eliminam astfel cativa lideri importanti ai Al Qaeda", a spus senatorul Lindsey Graham intr-o intalnire a Rotary Club din oraselul Easley (California), citat fiind de The Telegraph. El este cunoscut ca un suporter devotat al utilizarii dronelor.

"Este pentru prima data cand un oficial american ofera un numar total al victimelor", a declarat Micah Zenko de la Consiliul pentru Afaceri Externe. El a adaugat ca, daca s-a calculat oficial numarul, acesta ar fi considerat secret de stat, astfel incat senatorul ar putea fi acuzat de divulgarea de informatii confidentiale.

Insa, biroul senatorului a transmis ca acesta nu a facut publica nicio cifra oficiala, sustinand ca Lindsey Graham n-a facut decat sa citeze rapoarte ale unor organizatii neguvernamentale. Biroul pentru Jurnalism de Investigatie de la Londra a estimat ca numarul mortilor cauzat de atacurile cu drone in Pakistan, Yemen si Somalia se situeaza intre 3.072 si 4.756.

Patru membri al Qaida, ucisi de drone in Yemen

De asemenea, New America Foundation sustine ca Statele Unite au lansat 350 de atacuri cu drone in ultimii opt ani, majoritatea in mandatul lui Barack Obama. Organizatia considera ca intre 261 si 305 civili au fost ucisi.

CIA, implicata intr-un scandal legat de dronele americane

Agentiile de informatii si Casa Alba au refuzat sa ofere detalii despre atacuri, insa oficialii au lasat de inteles ca numarul civililor ucisi din greseala este mic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#drone SUA, #victime drone SUA, #atacuri drone SUA , #America