Sinuciderile s-au inmultit dramatic in SUA: Risc mai mare decat de accident rutier

Sambata, 04 Mai 2013, ora 21:58
2799 citiri
Sinuciderile s-au inmultit dramatic in SUA: Risc mai mare decat de accident rutier

Rata sinuciderilor in randul americanilor de varsta mijlocie a crescut brusc in ultimul deceniu, fapt care a determinat ingrijorarea ca generatia baby-boom, care s-a confruntat cu ani de griji economice si acces facil la analgezice pe baza de prescriptie medicala poate fi deosebit de vulnerabila.

Mai multe persoane mor acum in urma actelor de sinucidere decat din cauza accidentelor de masina, se arata intr-un raport elaborat de autoritatile federale si citat de New York Times.

Astfel, in 2010 au fost raportate 33.687 de decese din accidente de autovehicule si 38.364 de sinucideri.

Sinuciderea a fost de obicei privita ca o problema a adolescentilor si a persoanelor in varsta, iar cresterea brusca a ratelor de sinucidere in randul americanilor de varsta mijlocie este surprinzatoare.

Astfel, din 1999 pana in 2010, rata de suicid in randul americanilor cu varsta cuprinsa intre 35 si 64 de ani a crescut cu aproape 30 la suta, de la 13,7 decese la 100.000 de persoane, pana la 17,6. Rata de suicid a avut valori ridicate indeosebi in randul albilor ne-hispanici (+40%) si amerindienilor sau populatiei locale din Alaska (+65%).

Cele mai accentuate cresteri au fost observate in randul barbatilor de 50 de ani, un grup in care ratele de suicid a crescut cu aproape 50 la suta, pana la 30 de sinucideri la 100.000 de persoane. Pentru femei, cea mai mare crestere a fost vazut categoria de varsta 60-64, unde rata de sinucidere a crescut cu 60%, pana la 7 sinucideri la 100.000 de persoane.

Raportul mai arata o foarte mare crestere a sinuciderilor prin spanzurare (+81%), prin otravire (+24%) si prin arme de foc (+14%), arata CDC.

Rata sinuciderilor in randul tinerilor (10-34 de ani) si persoanelor in varsta (peste 65 de ani), ramane aproape neschimbata in aceasta perioada.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#rata sinucidere crestere SUA, #sinucideri SUA baby boom , #America