Siria si Irak, doua tari unde politica SUA este in pericol

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 15:20
2648 citiri
Siria si Irak, doua tari unde politica SUA este in pericol

SUA se angajeaza, fara dorinta dar decisiv, in Siria si Irak, pentru a combate gruparea extremista Statul Islamic.

Presedintele american, Barack Obama, isi va detalia planurile miercuri, intr-un discurs ce va marca crearea unei mari coalitii de puteri regionale si occidentale, care sa stavileasca si sa infranga Statul Islamic, ce si-a creat un "califat" in teritoriile ocupate in Siria si Irak, scrie The Independent.

SUA sunt incurajate in actiunea lor de instalarea unui guvern nou in Irak, al premierului Haider al-Abadi, care-l inlocuieste pe Nouri al-Maliki dupa opt ani in functie si o politica diviziva.

Dezvaluirile unui fost luptator ISIL - Scopul este acela de a patrunde in intreaga lume

Guvernul lui Maliki era corupt si disfunctional, iar armata sa a inregistrat o infrangere rasunatoare in iunie, cand cateva mii de luptatori ai Statului Islamic au preluat bucati mari din nordul Irakului. Teama de ascensiunea accelerata a acestei grupari sunnite, recunoscuta pentru brutalitatea sa, a facut ca vechi rivali precum SUA si Iran, partidele kurde si politicienii sunniti si siiti de la Bagdad, sa lase deoparte diferentele dintre ei, momentan.

Cautand parteneri pentru lupta impotriva Statului Islamic, SUA vor fi nevoite sa ia partea unuia sau altuia in luptele interconfesionale si etnice din regiune.

Poate ca noul guvern irakian este mai putin diviziv decat anteriorul, scrie sursa citata, dar in anumite limite. Sunt multe fete vechi in noul guvern, unele posturi-cheie nu au fost alocate si unii sunt dezamagiti ca Abadi continua politica de a alege ministri pe baza apartenentei politice, nu meritului.

Noul guvern trebuie sa convinga comunitatea de sase milioane de sunniti ca au alternativa la Statul Islamic, ce a ocupat provincii sunnite. Lasand la o parte minoritatile din aceste regiuni, siiti, yazidi, turkomani, kurzi si crestini, sunnitii sunt mai inspaimantati de intoarcerea fortelor guvernamentale irakiene decat de Statul Islamic.

Atmosfera de teroare inseamna ca politica SUA de a convinge guvernul de la Bagdad de a face concesii sunnitilor pentru a-i convinge sa nu mai sprijine Statul islamic nu va da rezultate.

In 2006 si 2007, SUA au convins mai multe triburi sunnite irakiene sa se intoarca impotriva gruparii al Qaida in Irak. Insa Statul Islamic este mai puternic si mai bine organizat si se pazeste de lovituri din partea altor grupari sunnite.

Statul Islamic va fi greu de invins in Irak din cauza solidaritatii sunnite. Singura sa limitare este ca sunnitii reprezinta doar 20% din populatie, spre deosebire din Siria, unde sunnitii sunt in proportie de 60%.

Atat in Siria cat si in Irak, Obama va descoperi ca politica SUA de a actiona prin intermediul partenerilor locali, cu scopuri diferite de ale sale, este plina de pericole, conchide sursa citata.

A.I.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#America strategie Irak Statul Islamic, #Statul Islamic Irak , #America