Statele Unite amana retragerea trupelor din Afganistan

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 14:24
2486 citiri
Statele Unite amana retragerea trupelor din Afganistan
Foto: Facebook/US Army

Presedintele SUA Barack Obama urmeaza sa anunte joi ca nu va mai retrage trupele americane din Afganistan pana in 2017, asa cum intentiona initial, au declarat oficiali de la Washington.

Astfel, planul de retragere a fortelor americane din Afganistan va fi inlocuit de unul nou, mai lent, care prevede mentinerea celor 9.800 de trupe existene pana la finalul lui 2016, dupa care va fi reorganizat modul in care soldatii vor parasi statul asiatic, informeaza Reuters.

Barack Obama planuia o retragere totala din Afganistan, in afara de o restransa unitate de forta a Ambasadei SUA la Kabul, pana la finalul mandatului prezidential, in ianuarie 2017.

Noul plan arata ca trupele vor fi reduse pana la 5.500 incepand cu anul 2017 - nu a fost comunicata inca o data exacta - si repartizate in patru locuri: Kabul, Bagram, Jalalabad si Kandahar.

Decizia vine dupa luni de negocieri intre Barack Obama, liderii afgani, oficialii Pentagonului, comandantii din teren si consilierii de la Casa Alba pe marginea celei mai bune variante ca Statele Unite sa continua sa sprijine fortele afgane, au mai spus sursele din interiorul Administratiei Obama.

"Au fost discutii extinse, profunde, au inclus angajamentul personal al presedintelui si numeroase intrebari foarte detaliate ale presedintelui in legatura cu pozitia noastra", a declarat un oficial american.

Asadar, trupele americane vor continua sa antreneze si sa consilieze fortele afgane si, de asemenea, se vor asigura ca previn ca ramasitele al Qaida sa reprezinte o amenintare pentru securitatea Statelor Unite. "Misiunea noastra nu se va schimba", a subliniat alt oficial.

Coalitia condusa de SUA in Afganistan si-a incheiat misiunea dupa 13 ani, la sfarsitul lui 2014, iar fortele afgane au fost responsabile de atunci cu securitatea nationala, insa au continuat sa primeasca ajutorul trupelor americane si NATO.

Insa fortele afgane s-au confruntat in ultima perioada cu atacuri ale militantilor talbani, care, pentru scurt timp, au pus stapanire pe orasul Kunduz din nordul tarii.

Ideea unui calendar mai lent de retragere a trupelor SUA a fost discutata inca din luna martie a acestui an, cu ocazia vizitei la Casa Alba a presedintelui afgan Ashraf Ghani.

"Guvernul afgan este foarte multumit de acest angajament. Ne-au aratat de mult timp ca isi doresc sa facem acest angajament", a precizat una dintre sursele citate.

Mentinerea a 5.500 de trupe americane in patru locuri va costa aproximativ 14,6 miliarde de dolari pe ani, fata de zece miliarde de euro, cand ar fi costat pastrarea unei forte la Ambasada SUA din Kabul.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#trupe SUA Afganistan, #retragere trupe SUA Afganistan oprita, #retragere SUA Afganistan , #America