Statele Unite inaspresc programul Visa Waiver

Vineri, 07 August 2015, ora 07:13
4019 citiri
Statele Unite inaspresc programul Visa Waiver
Foto: Arhiva Ziare.com

Statele Unite au anuntat joi masuri de securitate mai stricte pentru vizitatori din 38 de tari in programul lor Visa Waiver, ce include tari europene de unde sute de locuitori au plecat sa lupte cu grupuri militante in Siria si Irak.

Modificarile includ utilizarea de e-pasapoarte - pasapoarte de hartie cu cipuri continand informatii biometrice - si extinderea folosirii politiei aeriene (Federal Air Marshals n.red.) la bordul zborurilor internationale, a declarat Departamentul de Securitate Interna, potrivit Reuters.

Oficial american: Ar fi in interesul SUA ca Romania si Polonia sa fie in programul Visa Waiver

Unii parlamentari americani au cerut restrictii mai severe in programul Waiver, ce permite cetatenilor tarilor participante sa intre in Statele Unite fara viza pentru sejururi de 90 de zile sau mai putin, aminteste Reuters.

Senatoarea democrata Dianne Feinstein din Comisia de Informatii a Senatului a criticat programul ca vulnerabil la abuzuri, numindu-l "calcaiul lui Ahile" in eforturile Statelor Unite de a opri atacuri pe teritoriul lor.

Comunitatea de informatii americana a evaluat in februarie ca peste 20.000 de combatanti straini, inclusiv cel putin 3.400 de occidentali, au calatorit in regiunea Siria-Irak din 2011.

Cei mai multi recruti occidentali dorind sa devina combatanti in Siria si Irak au provenit din Belgia, Franta si Marea Britanie, potrivit Centrului International pentru Studiul Radicalizarii. Aceste trei tari participa la programul de eliminare a vizelor, la fel ca multe alte state europene.

"Amenintarile actuale globale impun sa stim mai multe despre cei ce calatoresc in Statele Unite. Aceasta ii include pe cei din tarile pentru care noi nu cerem viza", a declarat secretarul pentru securitate interna Jeh Johnson intr-un comunicat, anuntand modificarile.

Noile restrictii cer de asemenea ca tarile participante sa foloseasca o baza de date internationala pentru pasapoartele pierdute si furate, a declarat departamentul.

Asociatia de turism din SUA, un grup industrial, a salutat modificarile privind securitatea pasapoartelor si Air Marshals, dar a declarat ca va evalua alte lucruri, inclusiv dezvoltarea bazelor de date ale pasagerilor si screeningul solicitantilor de azil.

"Chiar daca securitatea ar trebui sa fie intotdeauna primul principiu, este bine de amintit beneficiul pentru economia americana si locurile de munca atunci cand (programul Visa Waiver) functioneaza bine", a declarat presedintele grupului, Roger Dow, intr-un comunicat, citat de Reuters.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#program Visa Waiver SUA, #SUA conditii viza , #America